
Ecosistemul râului Prut va fi revitalizat cu ajutorul ONU
Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. În următorii cinci ani vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru a asigura integritatea ecologică a zonelor umede cheie din bazinul râului Prut, fiind asigurată revitalizarea biodiversității, resurselor terestre și acvatice, precum și a ecosistemelor, a anunţat astăzi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.
Proiectul PNUD „Conservarea și gestionarea durabilă a zonelor umede cu accent pe zonele cu valoare naturală ridicată din bazinul râului Prut”, în valoare de circa 900 de mii de dolari SUA, va fi desfășurat în parteneriat cu Ministerul Mediului, cu suportul financiar al Facilității Globale de Mediu (GEF).
„Cu sprijinul proiectului vor fi restabilite zonele umede strategice, inclusiv fâșiile protejate din Rezervația Biosferei Prutului de Jos și va fi reabilitată albia veche a râului Camenca, în beneficiul zonei umede din Rezervația Științifică „Pădurea Domnească” și al localităților învecinate. Reabilitarea cursului vechi al râului Camenca, afluent al Prutului, va genera anual circa 8,3 milioane de metri cubi de apă pentru menținerea zonelor umede din secțiunea mediană a Prutului, aflate acum în declin și va asigura supraviețuirea a aproximativ 11.175 ha de habitat valoros de luncă”, indică PNUD.
Totodată, vor fi întreprinse acțiuni pentru a susține includerea Rezervației Științifice „Pădurea Domnească” pe lista zonelor umede protejate de Convenția internațională Ramsar. "În coordonare cu autoritățile din România și Ucraina, proiectul va mai facilita lucrările de pregătire pentru desemnarea unei Rezervații a Biosferei trilaterale, Programul „Omul și biosfera” al UNESCO, care va cuprinde Rezervația Biosferei Prutului de Jos (Republica Moldova) și Delta Dunării (România și Ucraina). Astfel, se va asigura armonizarea măsurilor de protecție a zonelor umede și monitorizare a biodiversității în bazinul de jos al Dunării", conform sursei citate.
„Zonele umede din Moldova sunt niște ecosisteme bogate care oferă habitate esențiale pentru numeroase specii de plante și animale. Totodată, au o importanță majoră pentru suplinirea rezervelor de ape subterane, prevenirea inundațiilor și reducerea poluării. Având în vedere scăderea lor dramatică, acest proiect, prin pilotarea intervențiilor la fața locului și consolidarea cadrului de reglementare, va deschide calea pentru o abordare sistematică a revitalizării zonelor umede. Obiectivul este de a obține o integritate ecologică a zonelor de luncă inundabilă din bazinul râului Prut, asigurând o stare pozitivă a biodiversității, terenurilor și resurselor de apă, precum și servicii ecosistemice”, a rezumat Dima Al-Khatib, Reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova.
Foto: PNUD
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Nistrul care ne inspiră, o valoare socială, cultural-istorică și turistică
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Copaci doborâți în capitală în urma vântului puternic
Comisia Europeană propune 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul buget multianual al UE
Școlile și grădinițele își vor putea gestiona independent bugetele
Numărul apelurilor la Serviciul 112 a crescut semnificativ în contextul caniculei
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Poliția îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”
Granturi de până la 2 milioane de lei pentru startup-urile din domeniul tehnologic, printr-un nou program gestionat de ODA
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Cooperarea dintre R. Moldova și România în sectoarele-cheie ale economiei a fost discutată de speakerul Igor Grosu cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României
MAE: Mai mulți cetățeni moldoveni, aflați ilegal în Polonia, vor fi repatriați
Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
VIDEO // Guvernul explică cine decide și pe ce bază este interzis accesul unor persoane în Republica Moldova