
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a prezentat proiectul științific și cultural „7000 de ani sub vin”, în cadrul unei ședințe comune organizate cu participarea reprezentanților instituțiilor academice, culturale și a sectorului vitivinicol, transmite MOLDPRES.
Proiectul explorează originile viticulturii în regiunea Europei Centrale și de Est, pornind de la premisele arheologice și botanice care atestă existența viței-de-vie sălbatice pe teritoriul actual al țării noastre încă din epoca Miocenului.
„Descoperirea unei frunze fosilizate de Vitis teutonica în apropierea localității Naslavcea, alături de prezența actuală a viței-de-vie sălbatice (Vitis sylvestris) de-a lungul râurilor Prut și Nistru, oferă dovezi că această regiune a reprezentat un areal natural vechi în care vița-de-vie a crescut în mod spontan de-a lungul timpului. Totodată, cercetările prezentate subliniază rolul civilizației Cucuteni–Tripolie, care s-a dezvoltat pe aceste meleaguri în urmă cu aproximativ 7000 de ani. Această cultură, recunoscută pentru organizarea urbană timpurie, locuințele multietajate și practicile agricole avansate, este documentată ca fiind una dintre primele civilizații europene care a cultivat vița-de-vie și a produs vin”, explică MAIA.
Prin săpături arheologice efectuate la siturile Ruseștii Noi, Săcăreuca și Vărvăreuca-VIII, au fost descoperite semințe de struguri și urme arheobotanice care atestă existența practicilor viticole. Un element simbolic îl constituie o frunză de viță-de-vie imprimată într-un fragment de lut din Brânzeni, datând de acum 6500 de ani, considerată de specialiști o potențială emblemă a tradiției viticole moldovenești.
Un aspect distinctiv al proiectului îl reprezintă producerea experimentală a unui vin din viță de vie sălbatică (Vitis sylvestris), recoltată din zonele împădurite de pe malul Prutului. Procesul a fost documentat științific și realizat în condiții controlate la Crama Mircești și în laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei. Această inițiativă deschide direcții noi de cercetare privind vinurile obținute din specii sălbatice și oferă soluții inovatoare pentru adaptarea viticulturii la schimbările climatice.
„Având în vedere caracterul transfrontalier al civilizației Cucuteni–Tripolie, care a acoperit teritorii din Republica Moldova, România și Ucraina, proiectul „7000 de ani sub vin” deschide noi perspective de colaborare cu instituții europene de cercetare, interesate de patrimoniul comun al Europei de Sud-Est”, rezumă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător, al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume și se află pe locul opt în lume la producția de vin pe cap de locuitor. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în 2023, vinurile moldovenești erau exportate în 75 de țări.
În ultimul deceniu, vinurile din Republica Moldova au obținut 6.000 de medalii la concursurile internaționale de profil, iar dintre acestea jumătate sunt de aur.
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar