
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a prezentat proiectul științific și cultural „7000 de ani sub vin”, în cadrul unei ședințe comune organizate cu participarea reprezentanților instituțiilor academice, culturale și a sectorului vitivinicol, transmite MOLDPRES.
Proiectul explorează originile viticulturii în regiunea Europei Centrale și de Est, pornind de la premisele arheologice și botanice care atestă existența viței-de-vie sălbatice pe teritoriul actual al țării noastre încă din epoca Miocenului.
„Descoperirea unei frunze fosilizate de Vitis teutonica în apropierea localității Naslavcea, alături de prezența actuală a viței-de-vie sălbatice (Vitis sylvestris) de-a lungul râurilor Prut și Nistru, oferă dovezi că această regiune a reprezentat un areal natural vechi în care vița-de-vie a crescut în mod spontan de-a lungul timpului. Totodată, cercetările prezentate subliniază rolul civilizației Cucuteni–Tripolie, care s-a dezvoltat pe aceste meleaguri în urmă cu aproximativ 7000 de ani. Această cultură, recunoscută pentru organizarea urbană timpurie, locuințele multietajate și practicile agricole avansate, este documentată ca fiind una dintre primele civilizații europene care a cultivat vița-de-vie și a produs vin”, explică MAIA.
Prin săpături arheologice efectuate la siturile Ruseștii Noi, Săcăreuca și Vărvăreuca-VIII, au fost descoperite semințe de struguri și urme arheobotanice care atestă existența practicilor viticole. Un element simbolic îl constituie o frunză de viță-de-vie imprimată într-un fragment de lut din Brânzeni, datând de acum 6500 de ani, considerată de specialiști o potențială emblemă a tradiției viticole moldovenești.
Un aspect distinctiv al proiectului îl reprezintă producerea experimentală a unui vin din viță de vie sălbatică (Vitis sylvestris), recoltată din zonele împădurite de pe malul Prutului. Procesul a fost documentat științific și realizat în condiții controlate la Crama Mircești și în laboratoarele Universității Tehnice a Moldovei. Această inițiativă deschide direcții noi de cercetare privind vinurile obținute din specii sălbatice și oferă soluții inovatoare pentru adaptarea viticulturii la schimbările climatice.
„Având în vedere caracterul transfrontalier al civilizației Cucuteni–Tripolie, care a acoperit teritorii din Republica Moldova, România și Ucraina, proiectul „7000 de ani sub vin” deschide noi perspective de colaborare cu instituții europene de cercetare, interesate de patrimoniul comun al Europei de Sud-Est”, rezumă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Republica Moldova este al 20-lea cel mai mare producător, al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume și se află pe locul opt în lume la producția de vin pe cap de locuitor. Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în 2023, vinurile moldovenești erau exportate în 75 de țări.
În ultimul deceniu, vinurile din Republica Moldova au obținut 6.000 de medalii la concursurile internaționale de profil, iar dintre acestea jumătate sunt de aur.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național „Nistrul de Jos”, exemplu viu de prietenie între om şi natură
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Rezervaţia ,,Prutul de Jos", perla verde din sudul ţării
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Doi candidați la funcția de judecător la CSJ, în proces de evaluare externă
Aeroportul Chişinău va opera un nou zbor direct spre Coasta de Azur spaniolă
Statul alocă 20 de milioane de lei pentru restaurarea lăcașurilor de cult. Subiectul a fost discutat la Reședința Mitropolitană din Chișinău
Familiile din blocul de la Durlești, afectat de incendiu, vor primi un ajutor inițial de 10 mii de lei
Volodimir Zelenski a discutat cu Nicușor Dan și l-a felicitat pentru victoria în alegerile prezidențiale din România
Dorin Recean a acceptat demisia lui Alexandru Bădărău, care a plecat din funcția de consultant, refuzând statutul de consilier oficial
Un funcționar a fost condamnat la închisoare și amendă pentru comiterea a șase episoade de corupere pasivă
Ministrul Dan Perciun respinge acuzațiile primarului capitalei referitoare la supravegherea video a examenelor: „Este o dezinformare aruncată în spațiul public”
În capitală începe cea de-a doua etapă a procesului de înscriere a copiilor în clasa I
Donald Trump vrea o anchetă privind sprijinul celebrităților pentru Kamala Harris
Pe 20 mai, pe anumite trasee naţionale va fi restricționată circulația, în contextul unor filmări cinematografice
Maia Sandu, întrevedere cu președintele Muntenegrului, Jakov Milatović: „Suntem uniți de aspirațiile noastre europene”
Premierul Dorin Recean a găzduit o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Chinei, Yan Wenbin
Meteorologii au anunţat Cod galben de instabilitate atmosferică
Șefa statului Maia Sandu, discuție telefonică cu președintele ales al României, Nicușor Dan: „Am convingerea că vom continua să întărim punțile trainice dintre Chișinău și București”