
R. Moldova descoperă experiența Estoniei în implementarea practicilor europene privind eficiența energetică în sectorul rezidențial
Reprezentanții Ministerului Energiei, Centrului Național de Energie Durabilă (CNED) și nouă administratori ai asociațiilor de proprietari din condominiu, în cadrul unei vizite de studiu la Tallinn, Estonia, au aflat cum o clădire performantă din punct de vedere energetic poate reduce consumul de energie cu cel puțin 60% și contribui la calitatea vieții oamenilor, transmite MOLDPRES.
Delegaţia din Moldova a descoperit experiența Estoniei în implementarea practicilor europene privind eficiența energetică în sectorului rezidențial. Vizita de studiu s-a desfășurat cu susținerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), din fondurile oferite de Italia, în parteneriat cu Organizația Enerhack din Estonia, susținut de Centrul de Investiții în Mediu din Estonia (KIK) și cu sprijinul Universității Tehnice din Tallinn.
Participanții au vizitat Universitatea Tehnică din Tallinn, unde au fost prezentate tehnologii digitale pentru renovarea durabilă a blocurilor multietajate după clasa de performanță energetică. De asemenea, s-au familiarizat cu sistemele de încălzire pe biomasă, soluții inovatoare de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirilor și metode de îmbunătățire a sistemului tehnic și integrarea a regenerabilelor. Pe lângă soluțiile tehnice, au fost prezentate aspecte juridice și mecanisme de finanțare pentru renovarea energetică a clădirilor care pot fi implementate și în Republica Moldova.
Participanții au mai vizitat o companie care produce elemente prefabricate pentru fațade și acoperișuri utilizate în renovarea clădirilor.
„Acest model inovator presupune asamblarea componentelor fațadei în paneluri. Fiecare panel integrează izolația termică, ferestre, sisteme de ventilare și finisajul exterior. Instalarea se realizează cu ajutorul macaralelor și platformelor mobile. Lucrările pot fi finalizate în doar câteva săptămâni, fără ca locatarii să fie nevoiți să părăsească locuințele. Datorită acestei abordări, durata totală a lucrărilor este redusă la jumătate față de metoda de renovare tradițională, cu deranj minim pentru locatari și eficiență maximă. Ulterior, au fost vizitate două blocuri multietajate care au fost complet renovate din punct de vedere al eficienței energetice, utilizând această metodă de renovare a fațadei”, explică PNUD.
Vizita de studiu a continuat la KredEx - instituție guvernamentală estoniană creată cu scopul de a sprijini dezvoltarea economică, competitivitatea companiilor estoniene și îmbunătățirea condițiilor de trai. Participanții s-au familiarizat cu instrumentele și programele financiare, mecanismele de sprijin și serviciile de asistență tehnică puse la dispoziția asociațiilor de proprietari și autorităților publice. Modelul KredEx demonstrează cum o abordare integrată – care combină granturi, împrumuturi preferențiale și consultanță tehnică – poate accelera modernizarea fondului locativ, reduce semnificativ consumul energetic și sprijini dezvoltarea economică sustenabilă la scară națională.
PNUD va susține consolidarea capacităților a cel puțin 20 de asociații de locatari pentru a implementa și gestiona în mod eficient măsuri de reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale. Aceasta include oferirea sprijinului la elaborarea documentației tehnice și facilitarea accesului la resursele financiare necesare.
Republica Moldova deschide discuțiile pe Capitolul 13 – Pescuit și acvacultură, în cadrul Clusterului 5 al negocierilor de aderare la UE
Concursul „EU & bunicii mei”, lansat în Ziua Copilului de Biroul pentru Integrare Europeană
Lituania susţine R. Moldova în alinierea la standardele UE a capacităților de protecție a mediului
Ungaria susține ferm parcursul european al Republicii Moldova
Strategia UE pentru Marea Neagră: Republica Moldova, parte-cheie a viitorului european al regiunii
Sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE, discutat la Chișinău de eurodeputații din Comisia EUDS
În luna iunie, la Bruxelles încep discuțiile pe Clusterul 4 – „Agenda ecologică și conectivitate durabilă” din negocierile Moldovei cu UE
Republica Moldova își aliniază legislația de mediu la standardele europene
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași: „România construiește poduri peste Prut ca să scurtăm distanțele dintre R. Moldova şi Europa”
Localitatea Drepcăuți, Briceni, implicată în programele Guvernului: model de modernizare rurală, condiții de trai mai bune și premise reale pentru dezvoltare durabilă #MoldovaPoate
Posibilitățile de implementare accelerată a interconectărilor energetice cu România, discutate cu reprezentanții Agenției Franceze de Dezvoltare
MAIA: Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase, prelungite până la sfârșitul acestui an
Festivalul ecologic Sun Dă-i Fest 2025 va fi organizat la Chişinău pe 22 iunie
În capitală mai sunt disponibile 1836 de locuri pentru înscrierea în clasa I
Specialiștii implicați în construcţia blocului din Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificate de atestare
MAE: 26 de moldoveni din Israel au cerut informații despre opțiunile de evacuare
Investițiile companiilor locale au crescut cu circa 27% în primul trimestru din 2025
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a avut întrevederi de rămas-bun cu ambasadorii Germaniei și Italiei
30 de cetățeni au solicitat ambulanța săptămâna trecută, după ce s-au intoxicat cu medicamente
Doi copii au căzut de la înălțime. Autoritățile trag un semnal de alarmă
CFM va transforma 21 de staţii în puncte feroviare de oprire: „Continuăm procesul de optimizare a structurii”
Rusia a repornit ușor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream
Un teren din preajma Moldexpo va fi transformat într-un spațiu modern de recreere
MAE îndeamnă cetățenii moldoveni să părăsească Statul Israel, pe cale terestră
Armata israeliană raportează noi lovituri în interiorul Iranului. Zeci de israelieni uciși de atacurile iraniene