
Realizările R. Moldova în domeniul energetic și integrarea în infrastructura europeană, discutate la Bruxelles
Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în domeniul energetic prin măsuri concrete de diversificare a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, informează MOLDPRES.
Potrivit oficialei, în următoarele două zile, Republica Moldova va reveni la Comisia Europeană pentru a discuta despre Capitolul 15 – Energie și Capitolul 21 – Rețele transeuropene, în cadrul procesului de negociere privind aderarea la Uniunea Europeană.
„Aceste acțiuni ne-au ajutat să reducem dependența de o singură sursă, cea din Federația Rusă”, a subliniat oficiala.
Diversificarea resurselor energetice va avea un impact direct asupra vieții cetățenilor.
„Pentru cetățeni, punerea în practică a politicilor în acest domeniu va însemna mai multă securitate energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reziliență în fața crizelor energetice și reducerea riscurilor de întrerupere, prețuri mai stabile la energie, protecția consumatorilor vulnerabile, tranziția mai rapidă spre energie verde, eficiență energetică în locuințe și în industrie, ceea ce înseamnă facturi mai mici, rețele energetice conectate la cele europene și un sistem energetic modern”, a declarat șefa Direcției coordonare politici publice și integrare europeană, Ministerul Energiei, Zinaida Mardari.
Republica Moldova a făcut un pas important în acest an prin adoptarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, iar Strategia Energetică 2050 se află în curs de aprobare.
„Implementarea măsurilor planificate în aceste documente va aduce numeroase beneficii Republicii Moldova. Inclusiv ne vor ajuta să creăm o piață energetică modernă, transparentă și competitivă, cuplată cu cea a Uniunii Europene”, a afirmat Seremet.
Capitolul 15 – Energie se referă la alinierea legislației naționale la normele UE în domeniul energiei, vizând securitatea energetică, diversificarea surselor de aprovizionare, liberalizarea pieței gazelor și electricității, creșterea eficienței energetice și promovarea energiilor regenerabile. Capitolul 21 – Rețele transeuropene vizează integrarea țării în infrastructura europeană de transport și energie, prin conectarea la rețelele TEN-T (transporturi) și TEN-E (energie). Pentru Republica Moldova, aceste capitole sunt esențiale în procesul de aderare, deoarece contribuie la reducerea dependenței energetice, modernizarea infrastructurii și apropierea de standardele europene.
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Reformele și Planul de Creștere Economică al Republicii Moldova, discutate la Bruxelles
Summit-ul UE-Republica Moldova // Liderii UE vor emite o declarație comună. Ce va conține aceasta
Parteneriatul dintre Moldova și Albania pentru integrarea europeană a fost discutat la Bruxelles
Dialog diplomatic între Chișinău și Berlin: Cristina Gherasimov: „Sprijinul Germaniei ne ajută să mergem cu mai multă încredere spre UE”
Vicepremierul Cristina Gherasimov, în vizită oficială la Berlin
Danemarca preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Moldova mizează pe sprijinul Copenhagăi pentru avansarea în procesul de aderare
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
R. Moldova a început screeningul bilateral cu Uniunea Europeană pe Capitolul 27: Mediu și Schimbări Climatice
Adoptat în Parlament: Freelancingul va fi reglementat din 2026
Noi reguli de organizare a evenimentelor publice, votate în prima lectură
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
Șefa statului Maia Sandu la conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Moldova va fi un partener important în acest efort”
Curtea de Conturi are un nou membru
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare