
Republica Moldova face un pas important spre standardele UE în siguranța alimentelor, cu susţinerea Germaniei
Republica Moldova consolidează cooperarea cu Germania în domeniul siguranței alimentelor și al protecției consumatorilor. În perioada 7–11 iulie, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Centrului Național Sănătatea Plantelor, Animalelor și Siguranța Alimentelor (IP CNSPASA) au efectuat o vizită de studiu în Germania, în cadrul unui parteneriat strategic cu autoritățile federale germane, transmite MOLDPRES.
Scopul vizitei a constat în schimbul de experiență și bune practici privind monitorizarea alimentelor, evaluarea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și eficientizarea controalelor de siguranță alimentară, domenii esențiale pentru integrarea europeană a Moldovei.
În cadrul programului, delegația moldovenească a avut întrevederi cu reprezentanți ai unor instituții-cheie din Germania: Ministerul Federal al Agriculturii (BMELH), Oficiul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor (BVL), Bundestag-ul German și Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR).
Evenimentul principal al vizitei a fost semnarea, pe 8 iulie, a Declarației comune de Intenții privind cooperarea în domeniul siguranței alimentare, între ANSA, IP CNSPASA și BfR – una dintre cele mai prestigioase instituții europene de evaluare a riscurilor alimentare. Este pentru prima dată când o instituție din Republica Moldova stabilește un asemenea parteneriat direct cu un organism de referință din UE în acest domeniu.
„Această vizită reflectă angajamentul ANSA de a se alinia la standardele și practicile europene în domeniul siguranței alimentare și protecției consumatorului, în beneficiul sănătății publice și al dezvoltării sectorului agroalimentar”, a declarat directorul general ANSA, Radu Musteață, la finalul vizitei.
Potrivit sursei citate, beneficiile pentru Moldova sunt multiple.
„Este vorba de acces la expertiză științifică de nivel european în evaluarea riscurilor alimentare; îmbunătățirea controalelor privind igiena cărnii, reziduurile și contaminanții din produse; instruirea specialiștilor moldoveni în domeniul monitorizării și gestionării crizelor alimentare; consolidarea cadrului normativ pentru protecția consumatorilor; avansarea procesului de armonizare legislativă în perspectiva integrării în UE”, explică ANSA.
Această colaborare va contribui la creșterea încrederii în calitatea produselor alimentare moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea europeană, și va oferi producătorilor din Republica Moldova șansa de a se adapta mai ușor cerințelor UE, indică sursa citată.
Vizita a fost organizată cu susținerea partenerilor germani și a deschis noi perspective de colaborare interinstituțională în domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentelor, rezumă ANSA.
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Câștigătorii concursului EuroQuiz Moldova, în vizită la Bruxelles: Cristina Gherasimov: „Se întorc acasă cu o experiență de neuitat”
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Reformele și Planul de Creștere Economică al Republicii Moldova, discutate la Bruxelles
Summit-ul UE-Republica Moldova // Liderii UE vor emite o declarație comună. Ce va conține aceasta
Parteneriatul dintre Moldova și Albania pentru integrarea europeană a fost discutat la Bruxelles
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”
FOTO // Peste 150 de milioane de lei, investiți în infrastructura locală în luna iunie prin Programul Național „Satul European 2”
O pădure nouă prinde viață la Cania: 9 hectare plantate și o rată de prindere de peste 80%