ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii trimit tot mai puţini bani acasă

13:01 | 31.12.2014 Categorie: Economie

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în unsprezece luni prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1,5 miliarde de dolari SUA, mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului precedent, însă în ultimele două luni remiterile au scăzut brusc, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) făcute publice astăzi.

Datele BNM relevă că în luna noiembrie intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au fost de 106,4 milioane de dolari, o cifră comparabilă cu cea din anul de criză 2009. Persoanele fizice au primit luna trecută cu aproape 30 milioane de dolari mai puţin decît în perioada similară a anului precedent.

După o evoluţie peste aşteptări în primele nouă luni ale anului, în octombrie valoarea transferurilor a fost mai mică decît în septembrie şi perioada similară a anului precedent. Situaţia s-a repetat şi în noiembrie. Acum cîteva luni experţii financiari apreciau că transferurile ar putea să atingă nivelul record din 2008, an ce a precedat criza, de 1,66 miliarde de dolari, în cazul în care s-ar fi menţinut tendinţele din ultimii ani de creştere a remiterilor în ultimul trimestru faţă de cele anterioare. Criza din Rusia, deprecierea dramatică a rublei şi reducerea fluxului de bani din această ţară a răsturnat previziunile.

Potrivit statisticilor băncii centrale, în noiembrie ponderea rublei ruseşti în total transferuri s-a diminuat la 32 la sută, faţă de 40 la sută în luna iulie. Cele mai multe transferuri s-au făcut în euro, respectiv 36,8 la sută din total. Mai mult de un sfert din remitenţe au fost în dolari SUA.

BNM atenţiona anterior că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare.

Circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi pentru creşterea economică.

img14002434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!