ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Promo-LEX a stabilit noi încălcări în desfăşurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial

15:29 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia Promo-LEX a stabilit noi încălcări în desfăşurarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Constatarea a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-Lex, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, observatorii au remarcat zece cazuri de corupere a alegătorilor din UTA Găgăuzia, Chişinău, Floreşti şi Italia. „Totodată, s-au stabilit 18 cazuri de agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare, dar şi transportarea organizată a alegătorilor - circa 30 de cazuri, care au avut loc în UTA Găgăuzia, Chişinău, Anenii Noi, Dubăsari, Căuşeni, Rezina, Edineţ, Ungheni şi Străşeni”, a menţionat Postică.

În acelaşi timp, s-au constatat 13 cazuri de aplicare a violenţei sau intimidare a alegătorilor – Chişinău, Orhei şi Hînceşti. „În comuna Step-Soci din raionul Orhei, un observator a fost lovit de primarul localităţii, după ce acesta ar fi fost acuzat că ar fi transportat alegătorii în mod organizat”, a specificat Postică.

Totodată, s-a atestat prezenţa nejustificată a unor persoane în preajma secţiilor de votare, păstrarea necorespunzătoare a buletinelor de vot, precum şi cazuri de eliberare a unui număr mai mare al acestora.

La fel, în cel puţin 22 de cazuri alegătorii au semnalat deficienţe în listele electorale, iar în alte şase cazuri s-a stabilit deficienţe în funcţionarea RSA Registru. Se atestă şi un număr semnificativ de fotografieri ale buletinelor de vot.

Potrivit observatorilor, au fost  identificate şi cazuri în care cetăţenii ar fi fost obligaţi să voteze, şi ulterior să prezinte actele care ar confirma că au votat. În acest sens, misiunea a sesizat Comisia Electorală Centrală şi forţele de ordine.

Pentru turul doi al scrutinului prezidenţial, asociaţia Promo-LEX a acreditat circa 2000 de observatori în ţară şi circa 40 peste hotare.

img16009051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!