ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM a declarat neconstituțională limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități

16:33 | 17.11.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională. O hotărîre în acest sens a fost pronunţată astăzi de Curtea Constituţională (CCM), care a anulat mai multe prevederi din Codul civil şi Codul de procedură civilă privind drepturile şi libertăţile persoanelor cu dizabilităţi mintale, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CCM, persoanele care suferă de tulburări psihice și sînt inconştiente de acţiunile lor pot fi declarate incapabile și limitate de drepturi de către instanţa de judecată, prin asigurarea tutelei.

CCM a mai specificat că tutela reprezintă acea măsura de protecţie, care trebuie să fie luată în ultimă instanţă, după epuizarea altor măsuri mai puţin restrictive. Instituirea unei asemenea măsuri garantează protecţia persoanei lipsite de discernămînt.

Totodată, adulţii declaraţi incapabili mintal nu îşi pot apăra în instanţă de sine stătător drepturile, libertăţile şi interesele legitime. Cererile depuse de către aceştia nu sînt examinate de către instanţa de judecată, fiind restituite sau scoase de pe rol, iar actele de procedură efectuate de aceştia sînt declarate nule. La fel, solicitarea ce atestă incapacitatea de exerciţiu poate fi examinată fără audierea persoanei.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

(Reporter P. Beregoi, editor M. Jantovan)

img16009210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!