ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Problema locuinţelor pentru familiile tinere şi a salariilor în plic au fost discutate la o ședință prezidată de Premier

16:23 | 15.12.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. La iniţiativa Prim-ministrului Pavel Filip, a fost analizată astăzi o primă formă a conceptului de sprijin pentru tinerele familii, care doresc să-și procure o locuință cu ajutorul unui credit, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Viziunea proiectului, elaborată în cadrul consultărilor pe platforma Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei şi ai Ministerului Finanţelor a fost prezentată, astăzi, în cadrul unei şedinţe de lucru prezidată de Premier. 

Acest concept, elaborat, de asemenea, la solicitarea Prim-ministrului, are la bază modele similare din statele membre ale Uniunii Europene de tip „Prima casă” și vizează asigurarea cu locuinţe a tinerelor familii. 

Scopul programului este de a sprijini tinerele familii în obținerea spaţiului locativ prin facilitarea accesului acestora la credite preferenţiale, statul urmînd să garanteze o parte din creditul ipotecar acordat în acest scop. Asemenea modele de asigurare cu spaţiu locativ  a familiilor tinere sînt deja aplicate cu succes în mai multe ţări europene, inclusiv în ţara vecină România. 

Participanţii la şedinţă au decis să continue consultările cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei şi ai băncilor comerciale pentru a analiza sustenabilitatea acestui proiect şi a stabili cele mai bune criterii de identificare a beneficiarilor acestui program. Conceptul urmează să fie definitivat şi prezentat Guvernului spre aprobare. 

Un alt subiect, discutat la şedinţă, s-a referit la măsurile ce urmează a fi întreprinse de către stat pentru a diminua fenomenul salariilor în plic. În urma unei analize detaliate a situaţiei actuale la acest capitol, s-a decis crearea unui grup de lucru, care va efectua o analiză a costurilor şi beneficiilor soluţiilor propuse şi, ulterior, va elabora un Plan de acţiuni prioritare pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, inclusiv prin motivarea angajaţilor şi a angajatorilor de a declara oficial veniturile.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!