ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarațiile de tranzit al mărfurilor vor putea fi depuse doar în format electronic

09:56 | 07.09.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Codul Vamal va fi completat cu un nou articol care prevede modificarea procedurii de depunere a declaraţiilor de tranzit al mărfurilor T1. Un ordin în acest sens al Serviciului Vamal va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit noilor reglementări, agenţii economici vor fi scutiţi de o serie de cheltuieli şi va fi exclusă circulația și stocarea unui volum mare de declarații pe suport de hârtie la posturile vamale de plecare.

Potrivit Serviciului Vamal, modificarea legislaţiei are drept scop simplificarea perfectării declarațiilor de tranzit T1, reducerea termenului de completare a declarațiilor, fluidizarea traficului transfrontalier, omiterea contactului direct dintre colaboratorul vamal și declarant şi unificarea procesului de vămuire.

În prezent, declarațiile sunt perfectate în format electronic și pe suport de hârtie. Noile reglementări vor fi aplicate de mâine în posturile vamale din Chişinău, postul vamal Otaci-Moghiliov-Podolsk, vama de la Cahul, iar din data de 1 octombrie în toate punctele de trecere a frontierei.

Normele metodologice privind aplicarea sistemului de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, în procedură T1, sunt valabile pentru mărfurile aflate în tranzit, transportate pe cale ferată sau rutieră, cu excepţia mărfurilor transportate sub acoperirea carnetului TIR. Acestea nu se aplică în cazul tranzitului bunurilor transportate de persoanele fizice.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)