ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Dodon a avut o întrevedere cu șeful Serviciului pentru protecția consumatorilor din Federația Rusă

15:41 | 06.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu Ana Popova, șeful Serviciului Federal pentru supravegherea în domeniul protecției consumatorilor și bunăstării umane al Federației Ruse, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Au fost abordate mai multe subiecte legate de exportul producției agroalimentare pe piața Federației Ruse, eliminarea tarifelor vamale la anumite categorii de produse, soluționarea unor probleme legate de extinderea listei exportatorilor de produse horticole.

În cadrul dialogului, șeful statului a remarcat că în urma înțelegerilor pe care le-a avut cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, exportul fructelor și legumelor pe piața Federației Ruse a crescut esențial, la unele categorii de produse - de circa 20 de ori, la mere de circa 3 ori, caise, vișine și cireșe de 1,4 ori, a vinului - de 1,5 ori. De asemenea, circa 180 de companii au obținut dreptul să exporte producția proprie pe piața rusă.

Președintele și-a exprimat interesul în vederea eliminării taxelor vamale la cinci categorii de produse din 19, la care au fost impuse taxe în anul 2014. Acest lucru va permite să fie majorat exportul la produsele agroalimentare din Moldova.

Totodată, Igor Dodon a solicitat examinarea posibilității extinderii listei companiilor moldovenești, producătoare de fructe și legume, vin, conserve și carne, care vor beneficia de dreptul de a exporta pe piața din Federația Rusă. În prezent, suplimentar sunt în proces de examinare 13 companii vinicole și trei companii de conserve.

La finalul întrevederii, șeful statului a mulțumit pentru scoaterea restricțiilor la trecerea fructelor și legumelor prin punctele vamale din Federația Rusă. În prezent, este posibilă vămuirea producției (legume și fructe) în orice punct vamal al Federației Ruse, care este autorizat să înregistreze această producție.

Totodată, președintele a remarcat că rămâne actuală și necesită o soluționare problema de acces pe piața rusă a conservelor de fructe și legume, precum și a vinului, vămuirea cărora în prezent este realizată doar la punctul de trecere al frontierei din Breansk.

”Continuăm să facilităm accesul producătorilor moldoveni pe piața rusă. Toate chestiunile abordate le voi discuta, de asemenea, în cadrul întrevederii pe care o voi avea săptămâna viitoare cu Vladimir Putin, la Soci”, a declarat Dodon.

img17007770

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!