ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile centrale își vor consolida eforturile pentru a preveni cazurile de abuz față de minori

18:25 | 09.10.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale își vor consolida eforturile pentru a preveni și combate cazurile de abuz față de minori. Anunțul a fost făcut astăzi de cei trei miniștri în cadrul unui briefing de presă, comunică MOLDPRES.

Măsurile de consolidare a cooperării dintre instituțiile statului au fost luate ca urmare a unor cazuri de violență față de copii, înregistrate în ultima perioadă, printre care și abuzul față de un minor, elev al unei școli internat din capitală.

În cadrul briefingului, conducătorii ministerelor au prezentat acțiunile întreprinse în vederea combaterii acestui fenomen, datele înregistrate în ultima perioadă și statisticile cazurilor de abuz. 

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a vorbit despre etapa la care se află dosarul inițiat în urma cazului de abuz de la Gimnaziul–internat nr. 3 și despre acțiunile întreprinse de către MAI, în vederea prevenirii și combaterii acestui fenomen. Totodată, ministrul a prezentat o statistică a cazurilor înregistrate în ultimii ani, care arată că numărul persoanelor care sesizează organele de drept, în situații de abuz față de minori, este în creștere. “Din totalitatea infracțiunilor a căror victime sunt copiii, 61,42% constituie infracțiunile manifestate prin abuz. În perioada 2015-2017 numărului de copii victime a infracţiunilor este în scădere de aproape două ori, de la 1334 la 897 cazuri, fiind atestată  și o scădere a numărului de cauze penale ce vizează copiii”, a opinat Jizdan.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că după cazul de abuz de la Gimnaziul–internat nr. 3, în instituție au fost efectuate controale stricte și au fost depistate mai multe nereguli, inclusiv lipsa înscrierilor cazurilor de violență și abuz în registrul special.  

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Stela Grigoraș, a specificat că abuzul împotriva copiilor reprezintă o problemă gravă care cere acțiuni concrete și o intervenție concentrată atât a autorităților responsabile, cât și a societății. Totodată, ea a reiterat necesitatea schimbării mentalității la nivelul întregii societății, menționând că autoritățile sunt pregătite să intervină în toate cazurile în care integritatea copiilor este supusă riscului.

La finele lunii septembrie, directorul Gimnaziului–internat nr. 3 din capitală și un om de afaceri au fost reținuți pentru trafic de copii. Profesorul ar fi facilitat stabilirea unor relații de prietenie ale unui om de afaceri din capitală cu un minor în vârstă de 14 ani. După câteva luni, băiatul ar fi fost abuzat sexual, în mod repetat, de către bărbat într-un apartament închiriat în municipiul Chișinău.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img17007851

img17007851

img17007851

img17007851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!