ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM anunță că va publica sinteza investigației Kroll imediat ce o va primi odată cu cel de-al doilea raport

14:33 | 13.12.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat astăzi că va publica sinteza raportului de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson, care urmează să fie transmisă de consorțiul internațional. În același timp, documentele de lucru care includ analizele detaliate ale urmăririi fondurilor fraudate vor fi expediate organelor de resort din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Un comunicat de la banca centrală precizează că BNM deocamdată nu a primit cel de-al doilea raport de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson, dar a finalizat discuțiile purtate cu consorțiul internațional privind posibilitatea publicării unor informații ce se vor conține în acest document. Companiile Kroll și Steptoe & Johnson au acceptat elaborarea unei sinteze care va fi dată publicității, urmare a solicitării autorităților Republicii Moldova, care au subliniat „importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, fără a prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”.

Reprezentanții companiilor Kroll &i Steptoe și Johnson și-au reconfirmat disponibilitatea de a colabora  cu organele de anchetă și urmărire după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan național.

Pe 7 noiembrie, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au efectuat o vizită la Chișinău cu scopul de a agrea structura și termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei, apreciată drept „furtul miliardului”, care a dus în 2014 la falimentarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Reprezentanții companiilor au confirmat atunci, în cadrul unei întrevederi cu autoritățile moldovene, că al doilea raport de investigație este în fază finală de redactare și se planifică să fie transmis în următoarele câteva săptămâni.

În cadrul întrevederii de la începutul lunii noiembrie, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17009699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!