ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Municipiul Bălţi a intrat într-o „criză a deşeurilor”

13:52 | 27.12.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Municipiul Bălţi se confruntă cu o adevărată „criză a gunoiului” după ce compania Salubrity Solutions, care prin concesie presta servicii de evacuare a deşeurilor din localitate, a stopat de la 15 decembrie această activitate, transmite MOLDPRES.

Cofondatorul Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, a comunicat anterior presei că se retrage de pe piaţa din Bălţi, iar hotărârea are drept temei presiunile exercitate de către Primăria Bălţi asupra întreprinderii. „Ultimele luni am tot umblat pe la Primărie şi le-am spus că finalizez activitatea la Bălţi”, a menţionat Rusnac, citat de esp.md.

Potrivit antreprenorului, compania nu intenţionează să se întoarcă la Bălţi, dar este gata să ajute municipalitatea să soluţioneze „criza gunoiului”, vânzându-i autospecialele pentru evacuarea deşeurilor, deoarece tehnica din dotarea Primăriei nu este suficientă. „Întreprinderile municipale reuşesc să evacueze doar 10% din volumul de deşeuri, iar la sărbători situaţia va fi şi mai gravă”, a precizat Dumitru Rusnac pentru esp.md.

Recent conflictul a luat o nouă întorsătură, după ce Primăria Bilicenii Noi, sat din nemijlocită apropiere de Bălţi, pe teritoriul căreia se află poligonul întreprinderii a cerut prin instanţă de judecată de la Salubrity Solutions două milioane de lei pentru folosirea terenului. Drept răspuns, compania a cerut administraţiei satului să i se întoarcă 20 de milioane de lei cât constituie investiţiile în depozitul pentru deşeuri.

Tema deşeurilor a fost examinată şi la şedinţa din 21 decembrie a Consiliului municipal Bălţi, unde aleşii locali au împuternicit o întreprindere municipală să se ocupe de evacuarea gunoiului. De asemenea, Igor Şeremet, care îndeplineşte interimatul primarului de Bălţi, a spus că, în baza deciziilor Consiliului municipal, va dispune Direcţiei juridice a Primăriei să evalueze „motivarea şi legalitatea sistării serviciului din partea concesionarului şi să determine mecanismele, care trebuie să fie aplicate în această situaţie”.  

Între timp, locuitorii din Bălţi sunt îngrijoraţi de faptul cum să achite facturile pentru  decembrie care indică servicii pentru luna deplină, deşi acestea au fost prestate doar 15 zile. În context, Igor Şeremet a recomandat consumatorilor să nu plătească toată suma indicată.

La rândul său, cofondatorul Salubrity Solutions, Dumitru Rusnac, a confirmat că facturile au fost întocmite pentru întreaga lună şi acestea trebuie achitate. „Pentru că am acumulat bani pentru 15 zile în plus, vom face recalculările necesare pe data de 31 decembrie. Mai devreme nu putem face operaţiunile, deoarece este nevoie să închidem luna”, a subliniat Rusnac pentru esp.md.

În acelaşi timp, cofondatorul Salubrity Solutions a relevat că intenţionează să transfere suma recalculată întreprinderii municipale care urmează să presteze serviciile de evacuare a deşeurilor. “Ar fi o idee bună, însă din cauza că Primăria nu doreşte să negocieze, nu ştiu cum am putea să facem acest lucru, dar este o prostie ca fiecare consumator să vină şi să-şi ridice jumătate din suma achitată”, a remarcat Rusnac.

În 2012, „Salubrity Solutions” a câștigat o licitație pentru colectarea și evacuarea gunoiului din Bălți. „Odată cu venirea la putere a lui Renato Usatîi, problemele create artificial au început aproape imediat: 15 procese pornite împotriva companiei, controale neîntemeiate și solicitări de rapoarte”, a declarat directorul în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. În același timp, Rusnac afirmă că primăria nu dorește un dialog pentru a găsi un plan de acțiune pentru orașul Bălți. Anterior, Renato Usatîi a scris pe o reţea de socializare că Salubrity Solutions ar fi dorit o majorare a tarifelor până la 100 de lei de pe gospodărie, însă Dumitru Rusnac a infirmat acest lucru, menţionând că nu tarifele ar fi motivul neînţelegerilor.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!