ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Elveţiei va susţine iniţiative de dezvoltare locală în R. Moldova

14:37 | 11.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Localităţile din R. Moldova, participante la proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL), vor  lansa anul acesta 38 de iniţiative de dezvoltare, ce urmează a fi realizate cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei, al autorităţilor locale, precum şi al băştinaşilor plecaţi din comunitate, transmite MOLDPRES.

Bugetul pentru etapa a doua a proiectului MiDL este de peste 1,4 milioane de dolari, surse ce urmează a fi valorificate până la finele anului 2018. O componentă aparte în cadrul acestui proiect ţine de dezvoltarea economică locală. În acest scop, Guvernul Elveţiei va acorda nouă granturi economice a câte 25 de mii de dolari pentru nouă localităţi partenere MiDL. Graţie acestui fapt vor fi create condiţii mai bune de atragere a investitorilor, locuri de muncă şi va fi asigurat un venit stabil pentru populaţia locală.

Pe parcursul anului 2017, în prima etapă a proiectului, implementat de Guvernul R. Moldova în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, au fost realizate proiecte de infrastructură cu contribuţii ale băştinaşilor de peste 2,4 milioane de lei. De aceste servicii deja beneficiază peste 160 de mii de locuitori din cele 25 de oraşe şi sate cu care proiectul MiDL a colaborat în prima etapă. Totodată, localităţile participante au avansat în cooperarea cu migranții, prin alegerea unor ambasadori ai localității de baștină în diferite țări ale lumii, creând astfel o rețea a celor mai activi băștinași.

Grație acestor proiecte comunitățile afectate de migrație pot actualmente beneficia de servicii publice locale îmbunătățite, cu acces sporit la oportunități generatoare de venituri, inclusiv suport pentru reîncadrarea în câmpul muncii, susţinerea în dezvoltarea de afaceri.

Proiectul ”Migrație și dezvoltare locală” a demarat în anul 2015 în 25 de localități partenere, iar în vara anului 2017 alte 14 localități au fost selectate în bază de concurs pentru cea de-a doua fază a programului.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000183

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!