ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Administraţii din Regiunea de Sud vor putea să-şi dezvolte economia locală cu susţinerea UE

12:35 | 24.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Cinci administraţii locale din Regiunea de Sud a R. Moldova, care au aderat la iniţiativa Uniunii Europene „Primarii pentru creştere economică”, vor beneficia de asistenţă şi expertiză pentru elaborarea planurilor de dezvoltare economică locală. Proiectele urmează să fie prezentate pe parcursul anului 2018, transmite MOLDPRES.

Este vorba de cinci autorităţi din zona de sud – Consiliile raionale Cimişlia şi Căuşeni, precum şi Primăriile Cahul, Cimişlia şi Căuşeni, care au aderat la iniţiativa europeană în noiembrie 2017. Recent reprezentanţii acestor administraţii au avut o întrunire la Cimişlia, cu participarea experţilor din cadrul Secretariatului Iniţiativei „Primarii pentru creşterea economică”.

Contactat de MOLDPRES, Gheorghe Chirman, specialist la Primăria oraşului Căuşeni pentru atragerea investiţiilor şi elaborarea proiectelor, a explicat că în cadrul şedinţei au fost făcute analize ale economiei locale şi cadrului strategic din fiecare unitate teritorial-administrativă beneficiară.

„Urmează să stabilim nişte parteneriate dintre autorităţile locale cu mediul de afaceri, de aceea este important că cunoaştem avantajele, dar şi provocările cu care ne putem confrunta. Pe parcursul acestui an trebuie să prezentăm un plan de dezvoltare economică locală, care să fie relevant şi credibil pentru finanţatori. Ca rezultat, Primăria Căuşeni ar putea beneficia de o finanţare de circa 600 de mii de euro pentru proiecte de dezvoltare economică a oraşului”, a precizat funcţionarul.

"Primarii pentru creștere economică" (www.m4eg.eu) este o inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului Estic să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local.

Până în prezent, la inițiativa „Primarii pentru creștere economică” au aderat 17 autorități publice locale din ţară.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000530

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!