ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi inițiative ale Uniunii Europene: proiectul de combatere a torturii în R. Moldova

14:31 | 30.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. În cadrul Instrumentului European pentru Democrație și Drepturile Omului (IEDDO) în Republica Moldova, Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media pentru Transnistria (regiunea transnistreană) cu sprijinul Uniunii Europene, a lansat proiectul "Împreună spunem NU pentru tortura în Moldova: societatea civilă împotriva torturii", se menționează într-un comunicat al Institutului pentru Democrație.

Proiectul presupune crearea a 3 centre de asistență juridică și psihologică a victimelor torturii, o serie de ateliere de lucru în rândul personalului din penitenciare, poliție și spitalele de psihiatrie din Republica Moldova pentru a crește gradul de conștientizare a responsabilității pentru tortură, precum și seminare în rândul deținuților, pacienților din spitale și altor cetățeni din categoriile de risc, desfășurând o campanie de informare largă (programe TV și radio, articole în mass-media din Moldova etc.).

Proiectul prevede, de asemenea, crearea unei Rețele permanente de organizații neguvernamentale pentru combaterea torturii (cel puțin 15-20 de ONG-uri din UTA Gagauz-Yeri, Chișinău și regiunea transnistreană). Crearea Rețelei vizează schimbul de experiență între ONG-uri, creșterea cunoștințelor despre metodele de combatere a torturii, precum și efectuarea unor presiuni asupra puterii de stat pentru a o influența, în scopul de a intensifica eforturile de combatere a torturii. După un program intensiv de instruire, membrii Rețelei vor putea să își împărtășească experiențele în prevenirea torturii și vor oferi sprijin pentru informații altor ONG-uri din regiune.

Proiectul privește spre viitor: în cadrul lui vor fi organizate ateliere interactive pentru studenții facultăților de drept ale universităților din Moldova (viitorii ofițeri de poliție, judecători și procurori), pentru a crește nivelul de intoleranța la tortură.

În cadrul proiectului, Institutul pentru Democrație va implementa un program de sub-granturi pentru ONG-uri. Programul de sub-granturi vizează sprijinirea activității organizațiilor societății civile pentru combaterea torturii.

Este evident că susținerea acestui proiect de către Uniunea Europeană este importantă și relevantă: pentru prima dată în Moldova se desfășoară un astfel de proiect. Uniunea Europeană este o uniune economică și politică a 28 de state europene care au decis să combine treptat know-how-ul, resursele și destinele lor. În perioada de extindere, timp de 50 de ani, aceste țări au creat împreună o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând diversitatea culturală, toleranța și libertatea individuală.

Coordonatorul proiectului este Institutul pentru Democrație - o organizație publică înregistrată oficial la Ministerul Justiției al Republicii Moldova în ianuarie 2007.

În anul 2016, pentru realizări excelente în domeniul drepturilor omului, Institutul pentru Democrație a câștigat premiul Asociației Occidentale a Cluburilor UNESCO cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Pentru realizări remarcabile în desfășurarea activităților în domeniul drepturilor omului în anul 2016, revista științifică internațională "Supremația Dreptului" a recunoscut Institutul pentru Democrație ca fiind organizația anului.

img18000714

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!