ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova și Portugalia marchează 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

13:12 | 10.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. În contextul celebrării celei de-a 25-a aniversări a stabilirii relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Portugheză, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi şi omologul portughez Augusto Santos Silva au adresat un mesaj comun de felicitare cu această ocazie, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În mesaj se menţionează că în decursul celor 25 de ani de relaţii diplomatice, dialogul moldo-portughez s-a dezvoltat şi aprofundat, ancorat pe legăturile de prietenie ce unesc cele două state. Miniştrii au remarcat cu satisfacţie reciprocă integrarea cu succes a importantei comunităţi moldoveneşti în Portugalia, contribuţia căreia la apropierea dintre cele două popoare este de o importanţă majoră.

Oficialii au evidenţiat că evenimentul respectiv nu este doar un moment de sărbătoare, ci de asemenea şi un prilej potrivit pentru a exprima angajamentul reciproc de a extinde şi aprofunda agenda bilaterală în domeniile politic, economic şi cultural, în beneficiul popoarelor noastre şi prosperităţii ambelor ţări.

De asemenea, înalţii demnitari au accentuat că, prietenia şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Republica Portugheză nu se limitează strict la nivelul bilateral. Ele se extind, de asemenea, la nivelul organizaţiilor internaţionale într-o cooperare benefică, în special în cadrul Uniunii Europene, dar şi al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi altor foruri multilaterale. În sânul Uniunii Europene, Portugalia a sprijinit şi încurajat continuarea programului de reforme în curs de realizare în Moldova. Oficialii au remarcat că Republica Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de un regim liberalizat de vize pentru Uniunea Europeană, ceea ce constituie o evoluţie importantă în sensul apropierii ţării de instituţiile europene.

Republica Moldova a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Portugheză la 10 februarie 1993.

img18001092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!