ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice au atins în luna ianuarie cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

17:32 | 28.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Volumul transferurilor băneşti nete din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor din Republica Moldova a atins cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, 94,34 milioane de dolari SUA, după o creștere record de 26 la sută în luna ianuarie, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

În luna ianuarie 2014, remiterile s-au cifrat la 91,58 milioane de dolari SUA. BNM precizează că în prima lună a anului 2018, față de perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 7,2 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate. Efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a remiterilor cu 19,0 la sută.

Aproximativ 36,7 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din UE, 28,3 la sută din țările CSI și 35 la sută din restul lumii. Federația Rusă continuă să dețină cea mai mare cotă printre țări, respectiv 27,2 la sută din total transferuri, deși remiterile din această țară s-au redus cu mult în ultimii doi ani. Pe următoarele locuri se situează Israel (20,7 la sută), Italia (13,5 la sută), SUA (8,5 la sută), Germania (5,1 la sută), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (4,2 la sută).

În structura pe valute, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 49,8 la sută, urmate de transferurile în euro – 44,7 la sută și cele în ruble rusești – 5,5 la sută.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în 2017 cu 11,2 la sută, față de anul precedent când remiterile coborâse la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă netă, ajustată sezonier, echivalentă cu 1 miliard 199,9 milioane de dolari SUA.

Potrivit Biroului Național de Statistică, transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea au reprezentat în trimestrul trei al anului trecut 14,6 la sută din total venituri, iar contribuţia acestora a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 21,1 la sută faţă de 8,3 la sută în cazul populaţiei din mediul urban, mai arată statisticile oficiale.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18001632

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!