ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova, Ucraina și Georgia își vor consolida eforturile în procesul de integrare europeană

11:51 | 02.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova, Ucraina și Georgia își vor consolida eforturile în realizarea reformelor în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută de către Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul conferinței interparlamentare pe probleme de securitate, care are loc astăzi la Chișinău, relatează MOLDPRES.

La eveniment participă circa 150 de oficiali, experți și diplomați care urmează să discute chestiuni de securitate informațională, energetică, militară și de cooperare regională. În cadrul întrunirii, președinții Parlamentelor R. Moldova, Georgiei și Ucrainei au semnat o declarație comună prin care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

La deschiderea reuniunii, președintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat că parteneriatul dintre țările din spațiul european este extrem de important, în special pentru menținerea păcii și bunăstării în Europa.

„Republica Moldova este angajată să respecte angajamentele asumate față de Uniunea Europeană. Vom continua să realizăm reformele, fapt care va contribui la livrarea rezultatelor pozitive cetățenilor. Ne propunem să întoarcem încrederea oamenilor față de integrarea în UE, să arătăm aspectele pozitive ale acesteia. Am realizat mai multe reforme importante pentru a activa eficient. Există provocări, mă refer la securitatea bancară, sfera financiară, dezinformarea, însă rămânem angajați să continuăm reformele și să atingem rezultate pozitive”, a spus Candu.

La rândul său, preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a specificat că cele trei țări se confruntă cu provocări comune. „Georgia devine tot mai puternică ca stat și are capacitatea să participe activ în politica externă. Ne dorim întărirea relațiilor cu partenerii externi, în primul rând este vorba de UE și SUA, întrucât doar împreună putem face față provocărilor existente. Mizăm pe păstrarea integrității țărilor, stabilitatea energetică, supremația legii, realizarea reformelor și promovarea libertăților umane”, a afirmat oficialul.

„Astăzi avem ocazia să vorbim despre pericolele ce amenință întreaga lume. Acum patru ani, Ucraina a simțit agresiunea Rusiei. Atunci, a început o intervenție militară pe teritoriul țării noastre. Considerăm că, acest război nu este doar împotriva Ucrainei, dar împotriva întregii lumi libere, fapt ce reprezintă o problemă globală. Este necesar să soluționăm acest război prin instituții și proiecte comune. Avem nevoie de securitate energetică și militară, pentru a face față riscurilor și a păstra integritatea teritorială. Sunt convins că evenimentul de azi constituie un fundament important pentru consolidarea securității, fapt ce va contribui la prosperitatea popoarelor noastre”, a remarcat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy.

Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” este organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor  Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Prin acest eveniment, cei trei președinți de Legislative își unesc eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18001711

img18001711

img18001711

img18001711

img18001711

img18001711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!