ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituţii educaţionale din trei localităţi vor fi renovate cu susţinerea Guvernului Japoniei

15:18 | 06.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Instituţii de învăţământ din trei localităţi ale ţării vor fi modernizate în anul curent cu susţinerea  Guvernului Japoniei. Contractele au fost semnate astăzi  de reprezentanţii  Programului nipon de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone” şi ministrul Educației, Culturii și Cercetării,  Monica Babuc, informează MOLDPRES.

Conform  acordurilor semnate, în anul 2018, în domeniul educației vor fi implementate trei proiecte în valoare de 174 599 de dolari.

Primul proiect – îmbunătățirea mediului de învățământ la o grădiniță pentru copii cu deficiențe de vedere, în sumă de 100 795 de dolari, a fost obţinut de  organizația neguvernamentală "Curcubeul”. Un proiect "Kusanone”, în valoare de 34 725 de dolari, va fi realizat la  grădinița din satul Căpriana, raionul Strășeni, care urmează să fie dotată cu echipamente moderne pentru bucătărie și spălătorie. Cel de-al treilea proiect, în sumă de 39 079 dolari,  va fi implementat la Liceul Teoretic "Constantin Stere” din municipiul Soroca și va contribui la renovarea blocurilor sanitare  și a cantinei.

Monica Babuc a mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijinul acordat R. Moldova prin proiectele „Kusanone” care contribuie la reabilitarea infrastructurii și ameliorarea condițiilor de învățământ din școli și grădinițe. Oficialul a apreciat colaborarea eficientă cu partenerii niponi şi pe segmentul implementării proiectelor de mobilitate academică și cooperare interuniversitară, realizării în comun a proiectelor științifice, lansării cu sprijinul Ambasadei Japoniei la Chișinău a primei biblioteci mobile pentru copii, activităţile întreprinse în colaborare cu Fundația pentru Relații moldo-japoneze. În context, ministrul a îndemnat instituțiile de învățământ şi de cultură să aplice la programul de granturi "Kusanone”.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2010-2012 în domeniul educației au fost implementate trei proiecte în valoare de circa 185 mii de dolari care au contribuit la reabilitarea infrastructurii școlii din  satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni, Gimnaziului nr. 93 din localitatea Grătiești și a Școlii primare din satul Lozova, raionul Strășeni. În anii 2016-2017  un alt proiect  “Kusanone” a fost implementat în instituția specializată grădinița-creșă nr. 12  din municipiul Bălți.

Beneficiare ale proiectelor "Kusanone” au fost și instituțiile de cultură. În anul 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18001835

img18001835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!