ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniune a reprezentanților societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului

16:16 | 29.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Pe 28 martie la Tiraspol a avut loc o întâlnire a reprezentanților societății civile de pe cele două maluri ale Nistrului, la care au participat profesori, reprezentanți ai organizaţiilor pentru drepturile omului, ONG-urilor etc.

Întâlnirea a fost organizată de Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Societatea de Cultură Bulgară "Rodoliubeț" din regiunea Transnistreană și Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere (Chișinău) în cadrul proiectului „Creşterea încrederii reciproce dintre cadrele didactice pe ambele maluri ale Nistrului:  Formarea capacităților regionale pentru dezvoltarea continuă a competențelor profesorilor în domeniul metodelor moderne pro-active de educație pentru drepturile omului", finanțat de Uniunea Europeană (Programul măsurilor de consolidare a încrederii).

Președintele Consiliului Institutului pentru Democrație din Găgăuzia Andrei Borșevski a vorbit despre cooperarea ONG-urilor cu autoritățile locale din Găgăuzia în procesul de educație a tinerilor în domeniul drepturilor omului.

Andrei Nikolaiev, președinte al Societății de Cultură Bulgară „Rodoliubeț“ a menţionat provocările cu care se confruntă societatea civilă din Transnistria, a sugerat o cooperare pe termen lung a reprezentanților ONG-urilor cu autoritățile şi cu instituţiile de învăţământ mediu,  a vorbit despre participarea sa la o întâlnire a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, care a avut loc pe 21 martie 2018.

Expertul în domeniul religiei al Academiei de Științe a Moldovei, domnul Alexandru Magola, le-a vorbit participanților despre diversitatea confesională de pe cele două maluri ale Nistrului. Acest subiect a trezit un viu interes din partea participanților, care au pus mai multe întrebări. Participanții au discutat despre rolul religiei în societatea noastră, rolul ei în procesul educațional într-un stat laic. De asemenea, au fost interesaţi şi de sursele de finanțare a diferitelor comunități religioase din Republica Moldova.

S-a menţionat că tinerii au auzit despre diferite tipuri de biserici, culte, religii şi organizaţii confesionale, dar nu are nici o informație despre acestea.

Deosebit de controversată a fost întrebarea, dacă religia ar trebui să fie predată în școală. Expertul și-a exprimat opinia că predarea religie în şcoală este necesară, deoarece permite elevilor să înţeleagă legătura cu trecutul şi originile culturi spirituale.

După totalizarea făcută, participanții au remarcat faptul că au aflat şi au învățat o mulțime de lucruri noi și utile, arătând productivitatea comunicării dintre reprezentanții celor două maluri ale Nistrului, au apreciat înalt acest eveniment pentru construirea încrederii între reprezentanții societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, au adus mulţumiri organizatorilor şi donatorilor.

img18002572

img18002572

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!