ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost reluate lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești

11:55 | 12.04.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Lucrările de construcţie-montaj  pe apeductul magistral Prut-Fălești, ce va permite asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a orașului Fălești și a mai multor sate din raion, au fost recent reluate și decurg conform graficului. Lucrările se desfășoară în cadrul unui proiect, lansat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în anul 2017, transmite MOLDPRES.

Activităţile de pe traseu au fost monitorizate ieri de autorităţile raionului, conducerea Agenţiei şi un grup de specialişti în domeniu. Responsabilii de implementarea proiectului au constatat că operatorul economic care efectuează lucrările de demontare a vechiului apeduct magistral Prut-Fălești și de construcție-montaj a celui nou execută lucrările conform graficului. Potrivit autorităţilor, şantierul va fi verificat riguros şi în continuare, deoarece acesta este un proiect istoric -  vechiul apeduct magistral Prut-Făleşti a fost construit la începutul anilor 1980, însă apa din râul Prut așa și nu a mai ajuns în casele făleștenilor.

„Proiectul de alimentare a orașului Fălești cu apă potabilă din râul Prut este unul de o mare importanță regională. De acest proiect depinde succesul altor două proiecte de acest fel implementate până în prezent de ADR Nord în raionul Fălești. Iată de ce vom insista ca acest mare proiect să aibă o finalitate pozitivă”, a menționat directorul ADR Nord, Vitali Povonschi.

„Este unul dintre cele mai vechi proiecte din Republica Moldova. În diferite perioade, lucrările de construcție a sistemului au fost finanțate din mai multe surse. Alimentarea cu apă potabilă și construirea sistemelor de canalizare continuă să fie obiective prioritare pentru autoritățile locale”, a afirmat președintele raionului Fălești, Iraida Bânzari.  

Până în prezent, pentru construcția celor 8 km din lungimea totală de 18 km a apeductului magistral au fost valorificați 12,3 milioane de lei, alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Conform contractului de antrepriză, costul total al lucrărilor se cifrează la 35,4 milioane de lei, solicitați din sursele FNDR.

Anterior, în raionul Fălești, ADR Nord a mai implementat două proiecte de aprovizionare cu apă. Este vorba de proiectele „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin intermediul noului proiect („Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”), autoritățile locale și-au propus să facă următorii pași pentru a realiza scopul principal - de a aduce apa din râul Prut în cât mai multe gospodării din localitățile raionului.

Contactate de MOLDPRES, surse de la ADR Nord au precizat că în raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. Iar în satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18002942

img18002942

img18002942

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!