ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va plăti din fondul de rezervă pentru a se apăra în litigiul cu o companie off-shore care pretinde 27 milioane de dolari

15:32 | 18.04.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a adoptat astăzi decizia de a aloca, din fondul de rezervă a Guvernului, suma de 243 000 de dolari SUA pentru a plăti companiile de avocatură care vor apăra interesele Republicii Moldova în litigiul cu Gater Assets Limited, care pretinde creanțe în sumă de 27,4 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES.

Cele trei companii de avocatură vor reprezenta Republica Moldova într-o acțiune pendinte în faţa Curţii Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al orașului New York.

Este vorba despre un litigiu mai vechi, din 1997, când compania moldovenească Gazsnabtranzit a achiziționat de la Gazprom aproape 1,3 miliarde de metri cubi de gaze achitându-le parțial. Ulterior creanțele au trecut de la o firmă la alta, iar într-un final, în 2016, firma Gater Assets Limited din Insulele Virgine Britanice, reprezentată de Alexey Olshanskiy, a depus o cerere către un judecător federal din New York, suma pretențiilor fiind de 26 milioane de dolari SUA. Pe 26 ianuarie 2017 instanța a decis să oblige Republica Moldova să achite o sumă de 27,4 milioane de dolari.

Onorariile pentru reprezentarea în instanță vor fi plătite cabinetului avocatului „Vladimir Iurkovscki” în cooperare cu Compania de avocatură „Schoenherr Rechsanwaite GmbH” şi în parteneriat cu Chaffetz Lindsey LLP (Chaffetz), conform contractului de asistență juridică.

Aceeași casă de avocatură a mai primit în 2017 aproximativ 170 mii dolari SUA ca să apere Republica Moldova în același litigiu.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18003112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!