ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul și traducătorul Vladimir Belistov a fost comemorat la 100 de ani de la naștere

19:02 | 27.04.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Un medalion literar intitulat ”Un cărturar și traducător contopit cu timpul său. Centenar Vladimir Belistov (1918-2000)”, a avut loc astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Vladimir Belistov a fost un traducător redutabil, foarte cunoscut în perioada în care a activat. ”Cunoștea latina, greaca, germana și alte limbi. A tradus din Aristofan, Euripide, Homer, precum și mulți mari autori antici și din literatura universală contemporană”, a specificat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, scriitoarea Eugenia David a afirmat că, alături de Igor Crețu, Pavel Starostin și Alexandru Cosmescu, Vladimir Belistov a fost unul dintre traducătorii noștri de forță. ”Ca orișice traducător,  trebuia să scrie și ceva original și a pregătit pentru tipar romanul său ”Două surori”, care, din păcate, nu putea fi acceptat în acea vreme. Este demn de apreciat faptul că Muzeul Național de Literatură încearcă să-i scoată din anonimat pe acești traducători, care au activat în condiții nefavorabile. Cărțile lor au rămas în grafie chirilică și, spre regret, ele nu vor ajunge la cititorul de astăzi”, a subliniat Eugenia David.

Potrivit directorului Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, editorial, Vladimir Belistov a debutat ca poet, prima sa cărțulie fiind un poem în versuri  pentru copii cu titlul ”Rică Pierde-Vară”, apărută în 1955, urmată de volumul ”Lauda de sine nu miroase-a bine”. Talentat și cunoscător al mai multor limbi, străine însușite în perioada de studii preuniversitare, Vladimir Belistov nu a pregetat să se lanseze în sfera traducerii artistice, unde s-a manifestat plenar de-a lungul anilor ce au urmat”, a accentuat Vasile Malanețchi.

Publicistul, traducătorul și prozatorul Vladimir Belistor s-a născut la 22 aprilie 1918 în satul Onești, județul Lăpușna. A absolvit Seminarul Teologic din Chișinău, unde l-a avut în calitate de profesor pe Gala Galaction și  Facultatea de Litere a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”.  S-a stins din viață la  21 februarie 2000.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18003485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!