ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia acordă mai multe autorizații pentru transportatorii de mărfuri din Moldova

10:53 | 15.05.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Turcia au semnat protocolul Comisiei mixte moldo-turce privind transportul rutier internațional, care prevede suplinirea numărului de autorizații pentru transportatorii de mărfuri moldoveni. Documentul a fost semnat după ședința Comisiei mixte în domeniul transportului rutier, care a avut loc la Ankara, informează MOLDPRES.

Părțile au convenit ca, după utilizarea a 85 la sută din numărul de autorizații, Turcia va acorda o cotă suplimentară de autorizații. 

Un alt subiect discutat și agreat de ambele părți a fost propunerea de modificare a Acordului pentru transporturile rutiere internaționale dintre Republica Moldova și Turcia în scopul liberalizării transportului bilateral și de tranzit. „Am convenit să inițiem procedurile de amendare a Acordului interguvernamental existent și ne dorim realizarea acestuia în termeni restrânși”, a declarat Serghei Bucătaru, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, președinte al Comisiei mixte din partea Republicii Moldova.

Relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de pasageri şi mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia sunt stabilite în baza Acordului interguvernamental, semnat la 3 mai 1994, la Chișinău, care prevede că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit şi în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații.

Date ale Biroului Național de Statistică relevă că exporturile din Republica Moldova în Turcia au crescut în anul 2017 de 1,7 ori, până la 104 milioane de dolari, în timp ce importurile s-au majorat cu aproape 12 la sută, până la 303 milioane de dolari SUA. Aceeași tendință de creștere, cu circa 20 la sută, a comerțului exterior s-a menținut și în primul trimestru al anului 2018.  

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18003948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!