ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un electrobuz a fost lansat pe o rută din capitală

13:56 | 18.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Un electrobuz produs în Republica Belarus a fost lansat astăzi pe o rută din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, directorul interimar al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie al capitalei, Vitalie Butucel, a specificat că în viitor autoritățile locale intenționează să pună în circulație mai multe troleibuze electrice.

„În Uniunea Europeană predomină tendința de dezvoltare a transportului ecologic și, respectiv, dezvoltarea transportului electric autonom. Anul trecut în orașul Minsk a fost deschisă prima linie de transport cu asemenea electrobuze, iar astăzi vedem și la Chișinău acest tip de transport, fapt care ne bucură foarte mult. Urmează să mergem cu pași siguri spre dezvoltarea acestui transport în municipiul Chișinău”, a menționat Butucel.

Astfel de electrobuze urmează a fi stabilite pe rutele din municipiu unde nu există o rețea de fire electrice. „Nu este necesar să investim într-o rețea nouă de contact, întrucât este mai profitabil să procurăm troleibuze electrice. Vom discuta cu membrii Consiliului Municipal despre procurarea electrobuzelor”, a spus Vitalie Butucel.

La rândul său, ambasadorul Republicii Belarus în Republica Moldova, Serghei Ciciuc, a specificat că electrobuzul a fost adus la Chișinău în baza înțelegerilor stabilite în cadrul vizitei recente în Republica Moldova a preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenco.

„Troleibuzul electric este un transport absolut ecologic. Acest tip de transport circulă deja pe străzile din Minsk, iar acum ne bucurăm că va circula și aici. Sperăm că electrobuzele vor putea fi asamblate la Chișinău și vândute în țările Uniunii Europene”, a afirmat oficialul.

Ruta de electrobuz „E” a fost deschisă cu titlu de experiment. Aceasta se va numi „Parcul „Alunelul” – Gara Feroviară Chişinău” şi va avea următorul itinerar: Tur: Calea Ieşilor – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iu. Gagarin, iar returul va fi pe același traseu.

Electrobuzul va fi testat timp de o lună, ulterior autoritățile de la Chișinău vor decide dacă acesta va fi procurat sau întors în Belarus.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18004131

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!