ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 30 de cazuri de incorectitudini în listele electorale au fost sesizate de observatorii Promo-LEX

19:54 | 20.05.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Observatorii au sesizat circa 30 de cazuri de incorectitudini sau deficiențe în listele electorale în cadrul alegerilor locale noi, desfășurate în șapte localități ale țării. Declaraţia a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în cadrul scrutinului au existat 13 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

„A fost sesizat un caz de obstrucționare a procesului de supraveghere. Este vorba de un conflict apărut între doi observatori. Au fost constatate șase cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor de vot, în special este vorba de insuficiența numărului de sigilii la acestea. De asemenea, au existat șase cazuri în care au fost văzute persoane nejustificate în preajma secțiilor de votare", a spus Postică.

Șeful misiunii a subliniat că la unele secții de votare au fost văzuți deputați în preajma sau în incinta acestora, chiar dacă acești parlamentari nu urmau să-și exprime votul în cadrul secției.

„Totodată, observatorii au anunțat despre trei cazuri de agitație electorală în preajma secțiilor și două cazuri de transportare organizată a alegătorilor în localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei. La fel, au existat trei cazuri de deficiențe în sistemul informațional de alegeri, care au fost remediate în scurt timp. De asemenea, la o secție de votare din capitală s-a deconectat energia electrică. În prezent, aceasta activează în baza generatorului. Comparativ cu referendumul din toamna anului trecut, la alegerile locale noi au fost sesizate mai multe incidente, însă credem că acest fapt are loc deoarece rata de prezență la urnele de vot este mai mare", a afirmat Postică.

Astăzi, au loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni (raionul Hâncești), comuna Volovița (raionul Soroca), comuna Jora de Mijloc (raionul Orhei) și comuna Pârliţa (raionul Ungheni).

Secțiile de votare au fost deschise la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18004198

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!