ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii Promo-LEX au sesizat cazuri de transportare organizată a alegătorilor

16:05 | 03.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Mai multe încălcări au fost sesizate de observatori în cadrul turului doi al alegerilor locale noi care are loc astăzi în capitală. Declaraţia a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, la două secţii de votare, din comuna Băcioi şi din sectorul Râşcani al capitalei, observatorii au semnalat prezenţa concomitentă a câte două persoane în cabinele de vot. De asemenea, au fost înregistrate cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul a şase secţii de votare. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre reprezentanţi ai concurenţilor electorali.

Observatorii au comunicat şi un caz când membrii secţiei de votare discutau despre un grup de alegători care ar fi venit la urne fiind plătiţi pentru asta. Totodată au fost semnalate două cazuri de transportare ilegală a alegătorilor la o secţie din comuna Tohatin şi la o secţie din sectorul Botanica.

Nereguli au fost depistate de observatori şi la întocmirea listelor electorale. Mai multe persoane care au reşedinţa pe teritoriul municipiului nu s-au regăsit în listele de bază, iar alţii au identificat persoane străine înregistrate la adresa lor.

Misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor locale noi din 3 iunie 2018 monitorizează al doilea tur de scrutin din circumscripţia Chișinău prin intermediul a 5 observatori pe termen lung. În ziua scrutinului, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt  în fiecare secţie de votare din circumscripţie. Observatorii implicaţi în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului naţional independent Promo-LEX, obligându-se să acţioneze operativ, cu buna-credinţă și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a asociaţiei.

Activitatea  Promo-LEX este susţinută financiar de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18004651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!