ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de artă Tudor Braga ar fi împlinit 70 de ani

08:44 | 13.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Criticul de artă Tudor Braga, laureat al Premiului Naţional, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

Tudor Braga s-a născut la 13 iunie 1948, în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. În 1969, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi în 1988 – Institutul Unional de Studii Postuniversitare pentru persoanele de conducere din domeniul culturii din orașul Moscova.

În anii 1966-2011, a realizat studii şi cercetări despre artele plastice, despre problemele legate de conservarea patrimoniului artistic, a atribuţiei operelor patrimoniului artistic, privitor la interpretarea procesului creator contemporan în arta plastică şi creaţia populară, retrospecţii ale unor fenomene artistice, precum şi peste 1000 de portrete ale unor artişti consacraţi. El a iniţiat şi a condus lucrările de refacere şi repunere la locul de origine a monumentului lui Ştefan cel Mare (1990).

De asemenea, a iniţiat şi a executat ciclul activităţilor legate de demararea şi edificarea tranşei a doua a Aleii Clasicilor din Chişinău, unde au fost înălţate busturile Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, George Coşbuc, Mircea Eliade, Alexie Mateevici, Nicolae Iorga, Constantin Stere ş.a. În acelaşi timp, el a iniţiat proiectul de editare a colecţiei de albume-catalog „Maeştri basarabeni din secolul XX”.

Ani la rând, Tudor Braga a deţinut funcţia de director al Centrului expoziţional „Constantin Brâncuşi”. A organizat numeroase expoziţii de pictură şi a scris sute de cronici despre activitatea plasticienilor de la noi. În 2015, Tudor Braga a fost distins cu Premiul Naţional pentru colecţia de albume „Maeştri basarabeni din secolul XX”, în 14 volume.

Criticul de artă Tudor Braga s-a stins din viață la 3 decembrie 2016, în urma unei maladii necruţătoare, la vârsta de 68 de ani. El a fost înmormântat în satul natal Răspopeni, raionul Şoldăneşti. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)