ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Iurie Leancă a prezentat rezultatele vizitelor de lucru de la Viena şi Constanţa

11:19 | 19.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a  prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă rezultatele vizitelor de lucru de la Viena şi Constanţa şi a punctat priorităţile pentru activitatea sa ulterioară, comunică MOLDPRES.

Iurie Leancă a început conferinţa cu un discurs larg despre situaţia din UE şi a specificat că în ultima perioadă, din cauza evoluţiilor din Ucraina, Republica Moldova a intrat într-un con de umbră.  „Mi-aș dori foarte mult ca de viitorul țării noastre să nu se preocupe doar guvernarea, dar și opoziția care pretinde a fi pro-europeană. Deci, dacă e pro-europeană, pe acest subiect, cel puțin, trebuie să avem un consens larg, național, iar atunci când mergem la Bruxelles, de exemplu, să vorbească despre viitorul Republicii Moldova într-un context european”, a subliniat Iurie Leancă.

El a specificat că în timpul vizitei din Austria a avut o întrevedere cu ministrul federal pentru Afaceri Europene, Cultură şi Media al Republicii Austria, Gernot Blümel cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova dar şi despre provocările de bază ale acestui proces.

“Ultima vizită, după Viena, am întreprins-o la Constanța, unde a avut loc o conferință importantă, care capătă contururi și prestigiu, dedicată problemelor de securitate la Marea Neagră și Balcani. Mă bucur că a fost un panel special dedicat securității din regiunea noastră. Am ținut și un discurs acolo, am dezbătut, în mod special, care este viitorul Republicii Moldova”, a spus vicepremierul pentru Integrare Europeană.

Leancă a menţionat că următoarea sa vizită va avea loc tot în România.  „Luni, 25 iunie, la București, se va desfășura ședința Comisiei de integrare Europeană Republica Moldova-România, o ședință foarte importantă”, a precizat Leancă.

Întrebat despre rezoluţia depusă de R. Moldova la Adunarea ONU privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană el a punctat că aceasta are un caracter simbolic, însă este foarte importantă în procesul diplomatic, deoarece reprezintă o formă de a aminti Federației Ruse că încalcă un drept suveran al nostru.

La 15 iunie curent, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi a anunțat  în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova Adunării Generale ONU, cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, va fi discutat la ONU în data de  22 iunie.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18005190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!