ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada Japoniei și Biblioteca Națională au organizat o serie de acțiuni dedicate culturii și civilizației nipone

13:08 | 19.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Ambasada Japoniei la Chișinău și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova au desfășurat astăzi o suită de activități consacrate culturii și civilizației nipone, cu genericul ”Japonia – Țara Soarelui Răsare”, informează MOLDPRES.

Manifestările au debutat cu inaugurarea expoziției-eveniment ”Japonia – țară a culturii și civilizației în culorile primăverii”. Expoziția cuprinde peste 150 de cărți  despre istoria, civilizația, arta, cultura, tradițiile și obiceiurile Japoniei. Tot aici a fost deschisă o expoziție de aranjamente florale în stil nipon ”Ikebana – artă încărcată de simboluri”.

În alocuțiunea sa, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a  menționat că  expoziția-eveniment reprezintă o parte din colecțiile instituției, la care s-au adăugat cărțile expuse de Centrul de cultură și artă japoneză.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a afirmat că expoziția-eveniment  ne vorbește despre valorile spirituale ale culturii și civilizației japoneze. ”Cultura este o limbă universală. Prin intermediul ei avem posibilitatea să ne cunoaștem mai bine”, a subliniat oficialul nipon.

În continuare, poetul Vasile Romanciuc a prezentat un recital de haiku, după care a avut loc conferința „Japonia: Biblioteci și bibliotecari. Experiențe de interes pentru Republica Moldova”,  susținută de conferențiar dr. Hermina G. B. Anghelescu, profesor la Facultatea de Biblioteconomie și Știința Informării, Wayne State University, Detroit, Michigan, SUA, cercetător și profesor invitat la Facultatea de Biblioteconomie, Știința Informării și Studii Media, Universitatea Tsukuba, Japonia.

În cadrul  manifestărilor dedicate culturii și civilizației nipone,  astăzi și mâine, la ora 18.00, vor avea loc două ateliere de creație: „Ikebana” și  „Comono”. Ambele ateliere sunt organizate de Centrul de cultură și artă japoneză „Ikenobo” din Chișinău și profesorul în Ikebana, Angela Lobastov.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18005200

img18005200

img18005200

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!