ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu vicepreședintele Gazprom, Valeri Golubev

12:33 | 21.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea SA ”Moldovagaz” conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre țara noastră și compania ”Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu vicepreședintele  SA ”Gazprom”, Valeri Golubev, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Oficialii au constatat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Astfel, pentru gazele livrate în 2016 au fost achitate 200,6 milioane de dolari, iar în 2017 - 167,5 milioane de dolari. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, R. Moldova a reușit să achite și o parte din datoriile istorice.

Părțile au discutat și despre reorganizarea SA ”Moldovagaz” și a structurilor sale interne de distribuție și furnizare a gazelelor naturale,  în contextul reformei instituționale impuse de prevederile Acordului de Asociere RM-UE și pachetul energetic 3, dar și de legislația națională în domeniu, care prevede divizarea transportării, distribuției și furnizării gazelor naturale.

În cadrul discuțiilor, Republica Moldova a primit asigurările de rigoare că piața internă va fi avea volumul necesar de gaze naturale pe parcursul anului 2019, iar  tranzitul acestora va fi efectuat în același mod.

Oficialii s-au referit și la perspectivele de dezvoltare colaborării, precizând că în 2019 SA ”Moldovagaz” va împlini 20 de ani de activitate.