ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cu suportul UE, în Chișinău, Tiraspol și Comrat își încep activitatea trei Centre de Asistență Juridică, Psihologică și Reabilitare a victimelor torturii

14:52 | 03.08.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 3 aug. /MOLDPRES/. Tortura și maltratarea sunt încă prezente în Republica Moldova. Acest lucru este evidențiat de datele Procuraturii Generale ale Republicii Moldova, care afirmă că de cele mai multe ori reclamanții s-au plâns de metodele de violență aplicate asupra lor, care aveau loc prin bătăi, tratamentul crud cu utilizarea unor obiecte, precum și diverse forme de influență psihologică amenințare, presiune, intimidare. De cele mai multe ori, maltratarea asupra potențialei victime a fost permisă în locuri publice, în inspectoratele de poliție, în instituțiile de învățământ, în instituțiile penitenciare și în locul de reședință a acestora.

În cadrul Instrumentului European pentru Democrație și Drepturile Omului în Republica Moldova, Institutul pentru Democrație (Comrat), în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media pentru Transnistria (regiunea Transnistreană) cu sprijinul Uniunii Europene, a fost lansat proiectul "Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii".

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko a declarat că este foarte bucuros să anunțe lansarea proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii “, implementat de Institutul pentru Democrație în parteneriat cu Centrul Media al Transnistriei și Institutul Național al Femeilor din Moldova.

Ambasadorul UE a subliniat faptul că drepturile omului și democrația sunt valori fundamentale pe care UE le sprijină peste tot în lume, aceste valori stau la baza relațiilor și a Acordului de Asociere dintre RM și UE. Unul dintre angajamentele UE este de a oferi asistență și sprijin pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Peter Michalko a menționat că demararea acestui proiect reafirmă sprijinul continuu a UE pentru RM, care se va reflecta într-un timp scurt și în alte proiecte dedicate, în special, pentru a consolida comunitățile locale prin asigurarea cooperării strânse între agențiile guvernamentale, societatea civilă și cetățeni. Cetățeanul Republicii Moldova, indiferent de locul în care trăiește - în Chișinău, Comrat sau Tiraspol, trebuie să fie sigur de faptul că el va rămâne în centrul atenției și a sprijinului UE, a asigurat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

Scopul proiectului este de a contribui la prevenirea și combaterea torturii în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria.

Proiectul prevede crearea a trei centre de asistență juridică și psihologică primară pentru victimele torturii.

Asistența juridică/psihologică în cadrul Centrelor este gratuită, cuprinzând suport juridic și psihologic primar. Beneficiarii centrelor vor fi persoanele care au fost supuse actelor de tortură, abuzuri fizice și psihologice, potențiale victime și/sau rudele acestora. Asistența psihologică include consiliere individuală primară a victimei, consilierea familiei, programe de psihoterapie individuală sau de grup cu elemente de artterapie. Implicarea specialistului în procesul de reabilitare psihologică a victimei torturii va contribui la reintegrarea în societate. La fel, proiectul presupune desfășurarea unor seminare pentru angajații sistemului penitenciar, poliție și spitalele de psihiatrie din Republica Moldova în vederea creșterii gradului de conștientizare a responsabilității pentru toleranță zero față de tortură. De asemenea, vor fi organizate seminare de inițiere pentru deținuți, pacienții din spitale și alte persoane din categoriile de risc. Activitățile proiectului vor fi reflectate pe larg în sursele media (programe TV și radio, articole în mass-media din Republica Moldova etc.).

Proiectul prevede instituirea unei Rețele permanente de organizații neguvernamentale pentru combaterea torturii (cel puțin 15-20 de ONG-uri din Găgăuzia, Chișinău și regiunea Transnistreană). Rețeaua vizează schimbul de experiență între ONG-uri, creșterea cunoștințelor despre metodele de combatere a torturii, precum și efectuarea unor presiuni asupra puterii de stat pentru a o influența, în scopul de a intensifica eforturile de combatere a torturii. După un program intensiv de instruire, membrii Rețelei vor putea să își împărtășească experiențele în prevenirea torturii și vor oferi sprijin informațional altor ONG-uri din regiune.

În cadrul proiectului vor fi organizate și activități pentru tineri, precum ateliere interactive pentru studenții facultăților de drept ale universităților din Republica Moldova (viitorii ofițeri de poliție, judecători și procurori), pentru a crește nivelul de intoleranță la tortură.

În cadrul proiectului, Institutul pentru Democrație va implementa un program de sub-granturi în sumă de 5000-7000 euro pentru ONG-uri. Programul de sub-granturi vizează sprijinirea activității organizațiilor societății civile pentru combaterea torturii.

Bugetul total al proiectului constituie 733,940 euro, dintre care 95% este contribuția Uniunii Europene (697,243 euro). Durata proiectului este de 3 ani.

Informații adiționale: Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Institutul pentru Democrație - o organizație publică înregistrată oficial la Ministerul Justiției al Republicii Moldova în ianuarie 2007.

În anul 2016, pentru realizări excelente în domeniul drepturilor omului, Institutul pentru Democrație a câștigat premiul Asociației Occidentale a Cluburilor UNESCO cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului. Pentru realizări remarcabile în desfășurarea activităților în domeniul drepturilor omului în anul 2016, revista științifică internațională "Supremația Dreptului" a recunoscut Institutul pentru Democrație ca fiind organizația anului.

Adrese de contact: Chișinău – str. București 71 (Tel. 067203040); Comrat – str. Tretiacova 21/3 (Tel. 078899110) și Tiraspol – str. T. Șevcenko 12/12 (Tel. 077973007).

img18006918

img18006918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!