ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OMS a îndemnat țările europene să sporească rata de vaccinare

16:28 | 19.09.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat autoritățile țărilor europene să-și concentreze acțiunile pe creșterea ratei de vaccinare, pentru a preveni îmbolnăvirile cu boli transmisibile, informează MOLDPRES.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care directorul Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al OMS, Nedret Emiroglu, a declarat la sesiunea plenară privind realizarea Planului European de acțiune privind vaccinurile 2015-2020, că „există riscul ca regiunea europeană să nu elimine rujeola și rubeola până în anul 2020 și să nu atingă obiectivele de acoperire a imunizării”.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, delegația țării noastre a declarat, în cadrul sesiunii, că pe parcursul ultimilor ani în Republica Moldova au fost introduse mai multe vaccinuri noi, ultimul fiind vaccinul contra cancerului de col uterin, inclus în calendarul de imunizări la finele anului 2017.

„Acoperirea insuficientă a vaccinării în Republica Moldova, inclusiv cazurile de rujeolă raportate în 2018, amenință statutul de eliminare a rujeolei din țară ”, a subliniat Marcela Țîrdea, șeful Delegației.

Conform datelor statistice, doar în primele luni ale anului 2018 au fost înregistrate 37 de decese de rujeolă în Europa și 41 mii de cazuri de îmbolnăviri, cu o creștere semnificativă față de anul 2017, când au fost înregistrate circa 24 de mii de cazuri.

În Republica Moldova, de la începutul anului 2018,  au fost confirmate 282 cazuri de rujeolă.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18008326

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!