ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Blocul din capitală afectat de explozie va fi supus unei expertize tehnice

14:54 | 07.10.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. Un grup de lucru, creat prin decizia ministrului Economiei și Infrastructurii, va efectua expertiza tehnică a blocului de locuit din capitală în care, în seara zilei de ieri s-a produs o deflagrație, informează MOLDPRES.

Grupul de lucru va fi format din mai mulți specialiști, care vor examina impactul deflagrației asupra stării tehnice și posibilitatea exploatării în continuare a blocului locativ afectat. Decizia a fost luată în urma unei ședințe convocată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la care au participat reprezentanți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), ai furnizorului de energie electrică, ai Termoelectrica și responsabilii de domeniul construcții din cadrul primăriei capitalei și Ministerului Economiei și Infrastructurii. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că în urma lucrărilor, grupul de lucru va prezenta două acte privind gravitatea cazului, deteriorarea elementelor portante, posibilitatea exploatării în continuare și întreprinderea măsurilor de urgență pentru evitarea degradării construcției.

„Este foarte important să înțelegem în cel mai scurt timp, dacă apartamentele rămase intacte nu sunt în pericol de a se prăbuși și pot fi exploatate. În cazul în care etajele afectate pot fi izolate, trebuie să fie reluată în cel mai scurt timp alimentarea cu energie electrică și cu energie termică, odată cu începerea sezonului de încălzire”, a menționat Chiril Gaburici.

Totodată, a fost creat în regim de urgență un grup de lucru responsabil de analiza situației în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor petroliere lichefiate. Grupul, format din reprezentanții MEI, AST, ANRE, va avea sarcina să identifice problemele în domeniul furnizării, alimentării și utilizării gazelor lichefiate petroliere și sa vină cu propuneri de ajustare a cadrului normativ.

În urma tragediei, autoritățile municipale au anunțat că în perioada următoare, preturile de sector și gestionarii fondului locativ vor verifica blocurile de locuințe în care sunt utilizate butelii de gaz.

Trei persoane au decedat și mai multe au fost traumatizate în urma unei explozii produse în seara zilei de ieri într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al capitalei. Guvernul a anunțat că va aloca câte 50 de mii de lei familiilor persoanelor decedate.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18008993

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!