ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va fi deschis Muzeul național de istorie a evreilor, iar Cimitirul evreiesc va fi reabilitat

16:23 | 05.12.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural istoric evreiesc, la inițiativa premierului Pavel Filip. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta centrul, cimitirul va fi transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de executiv. Documentul stabilește și sediul unde va fi amplasat Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova - acesta va fi parte a centrului cultural și va contribui la conservarea patrimoniului evreiesc pe teritoriul țării noastre.

Recent, prim-ministrul a vizitat cimitirul evreiesc care la momentul actual se află în stare dezastruoasă - două treimi din cimitir sunt practic distruse. Atunci, șeful executivului a solicitat elaborarea unui plan de acțiuni pentru reabilitarea acestuia și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc.

img18010900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!