ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ghenadie Ciobanu: ”În 2018, lucrările mele au fost interpretate în mai multe țări”

17:01 | 09.01.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/.

Interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES de către compozitorul Ghenadie Ciobanu, laureat al Premiului Național, președinte de onoare al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.

MOLDPRES: Stimate Domnule Ghenadie Ciobanu, cum a fost pentru Dvs. anul 2018?

Ghenadie Ciobanu: A fost un an intens, rodnic, cu multe evenimente, cu lucrări interpretate în străinătate, cu participări la festivaluri și conferințe internaționale, cu editarea unor albume și a unor cărți dedicate creației mele. În special aș remarca concertele din România. Lucrările mele au fost interpretate la București, Bistrița-Năsăud și Cluj Napoca. De asemenea, piesele mele au răsunat în concerte în Spania, Canada și în Federația Rusă. Tot în anul trecut a apărut CD-ul ”Din antologia muzicii românești”, unde, alături de alți colegi de la noi, sunt prezent cu două lucrări. Tot în anul trecut, a văzut lumina tiparului Biobibliografia Ghenadie Ciobanu.

M.: Ce evenimente importante au marcat anul trecut activitatea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM)?

Gh. C.: Am avut câteva concerte dedicate Centenarului Unirii, organizate împreună cu Uniunea Compozitorilor din România. În cadrul lor au răsunat piese interpretate de Gheorghe Mustea, Vlad Burlea, Snejana Pâslari, Lidia Ciubuc, Vladimir Ciolac, Paul Gamurari și alți compozitori. De asemenea, au apărut două albume cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care cuprind piese pentru clarinet și pian și pentru pian solo ale compozitorilor noștri. Un alt compartiment al activității noastre l-a constituit participarea tinerilor compozitori la festivalurile naționale și internaționale. Printre aceștia se remarcă Lidia Ciubuc, care în prezent își face cel de-al doilea masterat în Italia. De altfel, perspectivele creației muzicale depind de implicarea tinerilor. Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Pavel Gamurari, este unul din cei pe care contăm, iar alături de el sunt câțiva membri ai Consiliului de conducere la fel de tineri: Lidia Ciubuc, Anastasia Lazarencu, Marian Ungur și Vitalie Mosiiciuc. De asemenea, recent am primit în rândurile Uniunii cinci membri: trei compozitori (Alexandru Timofeev și Vasile Medvedi, stabiliți în SUA, și Marcel Spinei, membru al Uniunii Compozitorilor din România, basarabean de origine) și doi  muzicologi: Ecaterina Gârbu și Ludmila Gorobciuc.

M.: Cum credeți că va fi anul 2019 pentru Dvs. și pentru membrii UCMM?

Gh.C.: Prima manifestare pe care o vom avea în acest an va fi concursul național de compoziție și muzicologie, care se arată să fie foarte interesant, fiindcă deja au început să parvină creațiile la UCMM. De asemenea, vom desfășura Festivalul Internațional al Muzicii Noi, la care se anunță o prezență numeroasă a compozitorilor și colectivelor din România. Și în acest an, în cadrul festivalului vom avea concerte cu reciprocitate în Rusia, fie în Sankt-Petersburg sau Moscova, și la noi. 2019 este deja al treilea an când vom avea concerte de schimb cu această țară.

M.: Dar ce așteaptă compozitorul Ghenadie Ciobanu în acest an?

Gh.C.: În 2018 lucrările mele au fost interpretate în mai multe țări. Sper că același lucru să se întâmple și în anul curent. Pe 16  ianuarie o piesă de-a mea va fi interpretată la Ateneul Român de către pianista și compozitoarea Lidia Ciubuc. În aprilie, lucrarea mea pentru ansamblu și voce soprano ”Deux chansons” pe versurile poeților Valeriu Matei și Matei Vișniec va fi interpretată la București și Cluj-Napoca. De asemenea, aceasta este programată pentru a fi interpretată în Franța. În prezent lucrez la o piesă pentru soliștii Orchestrei Naționale de Cameră din Canada, care va fi interpretată pe parcursul anului curent.

M.: Mulțumim pentru interviu! Mult succes!

img19000140

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!