ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un pictor moldovean din diasporă și-a expus lucrările la Chișinău

17:50 | 14.01.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. O expoziție de grafică cu genericul ”Poetul și pasărea măiastră”, dedicată poetului Mihai Eminescu, a artistului plastic Iurie Brașoveanu, stabilit în Italia, a fost vernisată astăzi la Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 18 lucrări semnate de autor de-a lungul anilor și a fost inaugurată în cadrul ședinței Cenaclului ”Grai Matern” cu genericul ”La sfat cu Eminescu prin poezie, cântec și arte plastice”.

”În toate expozițiile mele de la Chișinău și cele din străinătate am abordat în permanență tematica eminesciană. Am ilustrat Scrisorile lui Eminescu, poemul ”Împărat și proletar” și alte lucrări. Nu m-am despărțit niciodată de creația eminesciană. Ea mă însoțește pretutindeni”, a precizat Iurie Brașoveanu, solicitat de MOLDPRES.

La rândul său, poeta Renata Verejanu, conducătoarea Cenaclului ”Grai Matern”, a afirmat că orice lucrare a pictorului Iurie Brașoveanu este o metaforă. ”Este un joc de simboluri cu trecerea unei forme în altă formă. Lucrările lui Iurie Brașoveanu vin din profunzimea poeziei lui Mihai Eminescu”, a subliniat Renata Verejanu.

Iurie Braşoveanu s-a născut la 17 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” şi Facultatea de Pictură şi Grafică a Universităţii Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chişinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Şcoala de Arte Plastice din Sângerei şi la cele trei şcoli generale din acest oraş. Din 2001 s-a stabilit cu traiul în oraşul Torino, Italia. A pictat două biserici din R. Moldova şi două din Italia. De asemenea, a ilustrat 17 cărţi semnate de autori din R. Moldova, România şi Italia, precum şi 13 icoane.

img19000267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!