ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Rezervaţia “Plaiul Fagului” găzduieşte un festival de turism forestier

12:00 | 22.05.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Cea de-a şaptea ediţie a Sărbătorii Fagului este organizată, în perioada 20-26 mai, în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului include mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului”, turismul forestier, meşteşugăritul lemnului, obiectele de artizanat local etc., transmite MOLDPRES.

Sărbătoarea a demarat tradiţional cu Tabăra cioplitorilor în lemn. Mai mulţi meşteri lemnari din ţară se vor întrece în iscusinţă, pe parcursul săptămânii curente, urmând să-şi prezinte duminică lucrările spre aprecierea publicului şi a unui juriu. De asemenea, programul de finalizare din 26 mai prevede Expoziția - concurs de gastronomie “Ca la Codru”, Festivalul național al formațiilor folclorice “La poale de codru”, “Târgul Codrenilor”, expoziție-vânzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a.

Pentru prima dată, Sărbătoarea Fagului a fost organizată în anul 2013. “Ne dorim ca această sărbătoare să devină un eveniment tradiţional şi important, justificându-şi scopul de promovare a modului de viaţă sănătos şi îmbunătăţire a calităţii vieţii în spaţiul rural. Totodată, am planificat să înfiinţăm şi să amenajăm traseul tematic “Drumul cioplitorilor în lemn”, care sperăm să se bucure de succes în această regiune”, a afirmat pentru MOLDPRES Ion Haralampov, directorul Agenţiei “Moldsilva”.

La rândul său, Boris Curoş, şeful Secţiei pentru ştiinţă a Rezervaţiei “Plaiul Fagului”, a precizat că acţiunea desfăşurată tradiţional la finele lunii mai la Rădenii Vechi, deja poate fi numit un eveniment afirmat. “Pentru că am reuşit să-i interesăm pe cei tineri. Se fac nişte lucruri foarte frumoase şi inedite în această zonă şi ar fi dramatic dacă nu am avea cui transmite măiestria populară. Dar, chiar de la lansarea festivalului, tinerii sunt cu interes şi dornici să înveţe de la meşterii cu experienţă, or, în “Plaiul Fagului” ai ce învăţa”, a explicat, la solicitarea Agenției, Boris Curoş.

„Plaiul Fagului” este o arie protejată cu o suprafaţă de peste 5600 de hectare, situată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervaţia a fost creată ca un ecosistem de conservare şi dezvoltare a biodiversităţii, protecţie a mediului, precum şi pentru cercetări ştiinţifice. Aceasta a ajuns o platformă importantă pentru studiile în domeniu, realizate de savanţii instituţiilor de profil ale Academiei de Ştiinţe şi Universităţii de Stat din R. Moldova.

„Plaiul Fagului” a fost creată prin hotărâre de guvern, la 12 martie 1992, ca urmare a reorganizării gospodăriei silvo-cinegetice „Pădurea Rădeni”. Actualmente, Rezervaţia este îngrijită de o sută de angajaţi şi face parte din mai multe proiecte naţionale şi internaţionale, susţinute de partenerii externi. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!