ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi a demarat patrularea comună a frontierei moldo-române

17:02 | 05.06.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Începând de astăzi, autoritățile de frontieră din Republica Moldova și România au demarat implementarea prevederile Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, procesul de patrulare în comun se va desfășura după următoarea schema: un polițist de frontieră din R. Moldova va participa la patrularea frontierei pe teritoriul român şi viceversa, iar supravegherea frontierei se înfăptuiește în baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară.

Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state. Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, datorită configuraţiei terenului şi a infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei.

Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună a fost semnat în noiembrie 2018, la București. Documentul de cooperare cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune al patrulelor comune şi zona în care acestea vor funcţiona. La fel, încă din anul 2011, în baza planurilor de cooperare încheiate între autorităţile de frontieră din cele două state, la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată cu ambarcațiuni pe râul Prut.

img19004316

img19004316

img19004316

img19004316

img19004316

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!