ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderii fracțiunilor parlamentare au prezentat bilanțul sesiunii de primăvară-vară

19:09 | 31.07.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Deputații s-au întrunit miercuri, 31 iulie, în ultima ședință din sesiunea de primăvară-vară a parlamentului. La finalul acesteia, liderii fracțiunilor au prezentat bilanțul sesiunii. De mâine, deputații vor fi oficial în concediu. Cu toate acestea, pe parcursul lunii august ar urma să fie organizată o sesiune extraordinară a legislativului, transmite MOLDPRES. 

Speakerul Zinaida Greceanîi a declarat că în sesiunea de primăvară-vară deputații s-au întrunit în 16 ședințe plenare și au fost adoptate 76 de acte legislative, dintre care 19 legi și 57 de hotărâri. Greceanîi a specificat că aceasta a fost cea mai scurtă, dar și cea mai importantă sesiune a parlamentului, ținând cont de deciziile adoptate și consecințele acestora pentru societate.

Liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vlad Bătrîncea, a declarat că guvernarea va face tot posibilul pentru ca cetățenii să-și recapete încrederea în instituțiile statului. „Cetățenii așteaptă de la noi mult mai mult decât ceea ce am făcut în ultimele luni. Vom reveni cu noi proiecte în toamnă”, a afirmat Bătrîncea, care a adăugat că deputații socialiști nu vor pleca în vacanță, ci vor continua să muncească. 

În același timp, Alexandru Slusari, liderul fracțiunii „ACUM Platforma DA”, a afirmat că deputații nu-și pot permite să dezamăgească cetățenii, care așteaptă să se facă dreptate în toate domeniile, dar „acest lucru necesită timp și funcționari onești”. „Toți hoții care v-au sărăcit, vor fi trași la răspundere, iar dosarele puse la naftalină vor fi redeschise”, a menționat Slusari. 

La rândul său, Igor Grosu, lider al fracțiunii PAS, Blocul ACUM, a spus că așteptările cetățenilor sunt mari, iar cetățenii își doresc schimbări și reforme în toate domeniile, însă pentru asta este nevoie de timp, chibzuință și profesionalism. „Am venit în parlament nu pentru a mima reforme, nu pentru a face legi personalizate sau cu dedicație sau pentru a ne juca cu soarta țării, așa cum au făcut-o alte guvernări. Scopul nostru comun este dezoligarhizarea statului și aducerea Republicii Moldova pe făgașul normalității, pe calea integrării în Uniunea Europeană”, a conchis Grosu. Atât Alexandru Slusari, cât și Igor Grosu au precizat că deputații din fracțiunile pe care le conduc nu vor pleca în concediu.

Președintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a îndemnat toți deputații să muncească în interesul statului. „Nimeni din dumneavoastră nu a câștigat alegerile. Ce vă purtați așa arogant și dați lecții. Voi sunteți la guvernare, noi vă aplaudăm. Chiar azi am votat directorul CNA, ieri am votat procurorul. N-avem nici o problemă, noi o să vă ajutăm să faceți ordine în țară”, a spus Diacov. 

„Țara trebuie să beneficieze de cunoștințele și competența fiecărui deputat. Asta e posibil doar într-un parlament în care domină respectul. Cetățenii privesc la noi cu speranță și așteaptă ca măcar acest parlament să fie mai bun, mai competent”, a comunicat Marina Tauber, deputat al fracțiunii Partidului „ȘOR”.

Potrivit Constituției, sesiunea de primăvară-vară a parlamentului începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Totodată, legislativul se poate întruni și în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea șefului statului, a președintelui parlamentului sau a unei treimi din deputați.

img19006015

img19006015

img19006015

img19006015

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!