ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va semna cu Belarus aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului privind securitatea socială

13:14 | 01.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat, în ședința din 1 august, hotărârea cu privire la semnarea Aranjamentului administrativ privind aplicarea Acordului dintre Republica Moldova şi Belarus privind securitatea socială. Aranjamentul este un instrument secundar, având rolul de implementare a Acordului, informează MOLDPRES.

Documentul respectiv determină instituțiile competente ale statelor contractante și modalitatea de colaborare a acestora, dreptul la prestații precum și schimbul de date statistice, informații și formulare. Aranjamentul va fi aplicat din data intrării în vigoare a Acordului și va avea aceeași valabilitate.

Totodată prevederile atât ale Acordului, cât și ale Aranjamentului, creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină acasă, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia în baza Acordului de drepturile de securitate socială dobândite în Belarus pe teritoriul Republicii Moldova. În Belarus se află 3500 originari din R. Moldova, dintre care 2795 sunt cetățeni ai  Moldovei.

Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene și, deocamdată, 12 acorduri de implementare, aceste având o aplicare reușită, constată Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

img19006036

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!