ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O comisie parlamentară anunţă că există temeiuri juridice pentru anularea contractului de concesiune a Aeroportului

11:27 | 30.08.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 30 aug. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind privatizările din perioada 2013-2019, Igor Munteanu, a anunțat vineri, 30 august, că există toate temeiurile juridice pentru anularea ab-initio a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, membrii comisiei au constatat mai multe încălcări comise în procesul de concesionare, iar întreg proces s-a desfășurat în baza unui concurs închis. De asemenea, compania declarată câștigătoare nici nu a făcut parte din lista participanților admiși la concursul de concesionare.

„Deciziile luate de comisia de concurs vorbesc despre faptul că întreaga comisie a servit scopului de a falsifica rezultatele procesului de concesionare din capul locului. Comisia parlamentară de anchetă consideră că singurul remediu juridic este ca părțile să revină la pozițiile inițiale, iar Aeroportul să revină în gestionarea statului. Organele de anchetă trebuie să întreprindă toate acțiunile urgente, inclusiv aplicarea măsurilor de constrângere care se impun”, a opinat Munteanu.

El a specificat că va depune o sesizare la Procuratura Generală prin care va cere extinderea dosarului penal privind concesionarea Aeroportului International Chișinău şi cercetarea penală a membrilor comisiei de concurs. „Avia Invest SRL, cu cele două companii partenere, nu avea dreptul să participe la concurs. Această ilegalitate a viciat grav întregul proces de concurs”, a adăugat Munteanu.

Președintele comisiei parlamentare a precizat că va veni cu inițiative de modificare a legislației pentru evitarea unor eventuale ilegalități în procesul de privatizare şi concesionare a bunurilor statului şi va cere Ministerului Economiei să vină cu o informație despre prejudiciul adus statului în şase ani de concesionare.

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. Joi, 29 august, compania NR Investments Ltd a anunțat că a finalizat tranzacția de cumpărare a 95 la sută din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

img19006804

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!