ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Federală Germania sărbătorește Ziua Unității Germane

09:50 | 03.10.2019 Categorie: Externe

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Republica Federală Germania marchează Ziua Naţională - Aniversarea Reunificării din 3 octombrie 1990, transmite MOLDPRES.

Suprafața țării este de 357 mii kilometri pătrați, cu 82,6 milioane de locuitori, fiind țara cu cea mai mare populație din statele membre ale Uniunii Europene.

Este o republică federală parlamentară, alcătuită din 16 state, numite Landuri. Capitala federală este orașul Berlin, cu o populație de 3,4 milioane de locuitori. Germania a fost un membru fondator al Comunității Europene în 1957, care a devenit Uniunea Europeană în 1993. Germania este membru al Organizației Națiunilor Unite, NATO, G8, G20 şi OCDE. 

Contribuțiile germane la cultura mondială sunt numeroase. Germania a fost locul de naștere al unor renumiți compozitori, precum Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms și Richard Wagner, poeți ca Johann Wolfgang von Goethe și Friedrich Schiller, filosofi ca Immanuel Kant, Georg Hegel, Karl Marx sau Friedrich Nietzsche.

Germania este una din țările cu cei mai cunoscuți cercetători în diverse domenii științifice. 103 germani au primit Premiul Nobel. Munca lui Albert Einstein și Max Planck a fost decisivă pentru fondarea fizicii moderne, pe care Werner Heisenberg și Max Born au dezvoltat-o ulterior. Aceștia au fost precedați de fizicieni precum Hermann von Helmholtz, Joseph von Fraunhofer și Gabriel Daniel Fahrenheit. Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit razele X, care sunt denumite în limba germană Röntgenstrahlen(Razele Röntgen). Această realizare l-a făcut primul câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică în 1901.

Industria germană este una dintre cele mai dezvoltate din lume. Germania exportă maşini și utilaje industriale, mijloace de transport, produse metalurgice, chimice și alimentare. Importă minereuri de fier, metale neferoase, petrol și produse petroliere, materii prime pentru industria textilă. 

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Germania au fost stabilite la 30 aprilie 1992. Ambasadorul Republicii Federale Germania în R. Moldova este Angela Ganninger, iar Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania – Oleg Serebrian.

Volumul comerţului exterior al RM cu Germania în anul 2018 a însumat 704 milioane de dolari SUA, exportul fiind de 219,9 milioane de dolari SUA şi importul înregistrând 484,1 milioane de dolari. Conform datelor statistice ale Biroului Național de Statistică, analiza evoluției exporturilor pe țări în anul 2018, comparativ cu anul 2017, relevă majorarea exporturilor în Germania cu 32,4%. Analiza evoluției importurilor pe țări în anul 2018, comparativ cu anul 2017, relevă creșterea importurilor din Germania cu 23,9%.

Potrivit informaţiei oficiale, în R. Moldova sunt înregistrate 404 întreprinderi cu capital german, care reprezintă 4% din numărul total al întreprinderilor cu capital străin în țara noastră. Capitalul investit – 683 mln de lei. Astfel, criteriul numărului de întreprinderi cu capital străin plasează Germania pe locul 6, iar criteriul investiţiilor în capitalul social plasează Germania pe locul 5, cu 6% din totalul investiţiilor în capitalul social.

img19007844

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!