ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un forum de educaţie agricolă s-a desfăşurat în cadrul Expoziţiei internaţionale FARMER

09:09 | 18.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Mai mulţi studenţi de la 12 instituții de învățământ cu profil agricol din Republica Moldova, împreună cu reprezentanți ai sectorului privat - potențiali angajatori și parteneri de afaceri, cadre didactice, s-au reunit în cadrul săptămânii agroindustriale, desfăşurată în perioada 16-19 octombrie la Centrul Moldexpo, la un Forum dedicat educației agricole din țara noastră, transmite MOLDPRES.

La standul cu genericul ”Susţine educaţia agricolă”, cei prezenți au discutat despre ofertele educaționale și realizările instituțiilor de învățământ profesional tehnic de profil din țară. Studenții au vorbit despre avantajele specialităților pe care le studiază, provocările apărute pe parcursul anilor de studii. De asemenea, participanţii au beneficiat de master-class-uri, au aflat despre istoriile de succes ale unor oameni de afaceri în agricultură, stabilind contacte cu cei care pe viitor i-ar putea angaja la lucru sau să le devină parteneri de afaceri.

”Este foarte important să îmbunătățim oferta educațională, astfel încât ceea ce învățăm să fie înțeles, practicabil și folosit în afacerile din domeniu, iar produsul agricol autohton să fie posibil de plasat pe piețele europene. În acest sens, trebuie să cunoaștem obiectivele strategice ale Uniunii Europene, relevante activității educaționale în sector: să încurajăm transferul de cunoștințe și inovare în agricultură, silvicultură și zonele rurale; să sporim viabilitatea și compatibilitatea tuturor ramurilor din agricultură; să promovăm utilizarea eficientă a resurselor și să sprijinim tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, adaptată la schimbările climatice anume în sectorul agricol, alimentar și silvic. Aceste obiective vreau să le vedeți prin prisma specializării dumneavoastră și a disciplinelor pe care le studiați”, a relevat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, care a participat la eveniment.  

Oficialul a opinat că „în programele școlare de profil este necesar de promovat Strategii de dezvoltare a produselor pentru export, precum şi de asigurat procesele de protecţie a mediului”.  „Este nevoie să refacem, să conservăm și să dezvoltăm ecosistemele legate de agricultură, silvicultură, pentru că toate procesele în sectorul agricol trebuie să asigure protecția mediului. Însă, cel mai important este ca toate acestea să promoveze incluziunea socială, reducerea sărăciei și dezvoltarea zonelor rurale”, a menționat Georgeta Mincu în mesajul adresat participanților la forum.

Forumul a avut loc în cadrul expoziției FARMER și a fost organizat de Centrul Educațional Pro Didactica și Asociația Internațională Donau Soja (Austria) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul proiectului Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova (DevRAM)”.

Companii din 20 de ţări participă, în perioada 16-19 octombrie, la săptămâna agroindustrială de la Moldexpo. Aceasta întruneşte Expoziţia internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii MOLDAGROTECH (toamnă) și Expoziţia-târg internaţională specializată de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri FARMER.

img19008280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!