ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cimişlia au fost abordate noi provocări în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova

14:03 | 04.12.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Noi provocări în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova au fost puse în discuție marţi, 3 decembrie, la Cimișlia, în cadrul unei mese rotunde care a avut drept scop abordarea  prevederilor în acest sens ale Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, Planului de Acțiuni al Acordului R. Moldova-UE și perspectivelor dezvoltării regionale în contextul unei noi paradigme în domeniu. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) în colaborare cu Institutul de Dezvoltare Economică Regională (REDI), sub egida unui proiect al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES.

Despre noua paradigmă a dezvoltării regionale, prevederile Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020 și importanța reformei administrativ-teritoriale a vorbit Alexandr Muravschi, consultant REDI. Expertul a remarcat că, odată cu noua paradigmă a dezvoltării regionale, accentul urmează să fie pus pe dezvoltarea economică și specializarea inteligentă.

Analizând perspectivele și provocările în dezvoltarea regională, consultantul REDI a concluzionat că rostul noii paradigme în acest domeniu este să accelereze potențialul de creștere economică a regiunilor în următorii zece ani. În context, reforma administrativ-teritorială, care poate avea loc nu mai devreme de anul 2023, odată cu următoarele alegeri locale generale, urmează să ofere noi perspective politicii de dezvoltare regională. Totodată, odată cu reforma administrativ-teritorială, rolurile Agențiilor de Dezvoltare Regională și Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare urmează să sporească.

Participanții la masa rotundă au dezbătut necesitatea adoptării unei viziuni integrate asupra politicii de dezvoltare regională și asumării de către administrațiile publice centrale și locale a unui efort susținut comun pentru asigurarea creșterii competitivității și dezvoltării durabile a Regiunii de Dezvoltare Sud și a calității vieții cetățenilor. De asemenea, reprezentanții celor opt raioane din regiunea sud și-au expus părerile referitor la oportunitatea de implementare a politicii de dezvoltare urbană în Republica Moldova și adoptarea uneia din variantele propuse de experți.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a accentuat importanța implicării active a autorităților publice locale, a reprezentanților societății civile și a mediului de afaceri în procesele de dezvoltare regională, precum și în activitățile de elaborare a unei noi Strategii de dezvoltare, care să ofere o viziune clară de dezvoltare a regiunii pentru următorul deceniu. Culeșov s-a referit la necesitatea cooperării strânse dintre administraţiile publice locale  de nivelurile I și II, respectiv a acestora cu ADR Sud, și a consolidării eforturilor comune care să conducă, în final, la dezvoltarea regiunii.   

img19009856

img19009856

img19009856

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!