ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”

15:36 | 24.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată vineri, 24 ianuarie, „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni (în propria lor viziune)”. Evenimentul a coincis cu Ziua Unirii Principatelor Române, informează MOLDPRES.

Ediția a fost coordonată de către academicianul Mihai Cimpoi, iar autorul ideii și director de proiect este poetul Traian Vasilcău.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi, a menționat că volumul cuprinde 1146 de scriitori din peste 50 de țări ale lumii. „Ideea acestei lucrări este unitatea spațiului cultural românesc. Ea include scriitorii care scriu românește, indiferent unde locuiesc – în R. Moldova, România, Nordul Bucovinei, în Serbia sau în alte zone cu comunități românești. Volumul se prezintă ca un pandant ilustrativ la „Dicționarul general al literaturii române”. Deja avem comenzi din partea bibliotecilor județene din România. Sper că și bibliotecile din R. Moldova vor comanda această carte”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, Traian Vasilcău a opinat că a muncit la enciclopedie timp de 10 ani și trei luni. „Această carte este nu numai o bucurie a mea, ci și scriitorilor care se vor regăsi în ea. Este un act unificator al culturii române, o oglindă reprezentativă a majorității scriitorilor de limbă română din toată lumea. Este pentru prima dată când într-o asemenea sinteză se regăsesc scriitori din Australia, Franța, Italia, Noua Zeelandă, Norvegia, Statele Unite ale Americii și din alte țări”, a precizat Traian Vasilcău.

În context, scriitoarea Claudia Partole a subliniat că această carte este o oglindă a timpului. „Este o mare responsabilitate și o muncă enormă. În fața timpului suntem ca în fața unui sfânt – absolut egali. Dar vine o vamă a timpului, când ne alege – unii trec, alții rămân. Faptul că unii rămân într-o carte înseamnă foarte mult. Pe scurt, această carte este o datorie în fața timpului”, a constatat Claudia Partole.

Volumul a apărut într-un tiraj de o mie de exemplare la o editură din Chișinău.

 

img20000615

img20000615

img20000615

img20000615

img20000615

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!