ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până la 1 septembrie nu vor fi primite cereri pentru dobândirea cetăţeniei prin investiţii

13:30 | 28.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Până la 1 septembrie 2020, nu vor fi primite cereri pentru dobândirea cetăţeniei prin investiţii. Legislativul a instituit astăzi moratoriu asupra recepţionării noilor cereri privind dobândirea cetăţeniei prin investiţii, comunică MOLDPRES.

Secretarul de stat de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, a declarat în plen că Guvernul solicită prelungirea moratoriului pentru a îmbunătăţi legea, ”care aduce beneficii statului”. Reprezentantul Guvernului a mai spus că, în perioada moratoriului, urmează să fie evaluate şi costurile proiectului. ”Noi dorim să atragem investiţii, care vor contribui la dezvoltarea ţării și deschiderea noilor locuri de muncă. Dar vrem să dăm asigurări celor îngrijoraţi că riscurile sunt minore pentru securitatea ţării”, a spus Drăgălin.

Oficialul a mai precizat, într-un răspuns dat deputaţilor, că redacţia actuală a legii prevede secretizarea numelor celor care au obţinut deja cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii. Aceasta pentru că în unele state se interzice dubla cetăţenie. Drăgălin a menţionat că în lunile de moratoriu va fi analizat acest articol din lege, care de fapt ”nu contravine bunelor practici”.

Primul moratoriu la legea privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit la data de 31 iulie 2019 pe o perioadă de patru luni. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni. Legea le permite străinilor să obţină cetăţenia Republicii Moldova contra unei sume de 100 mii de euro sau a unei investiţii în economie de 250 mii de euro.

Conform statisticilor, de la intrarea în vigoare a legii, opt persoane au primit cetăţenia Republicii Moldova prin investiţii.

img20001755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!