ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA va consolida parteneriatul strategic cu Uniunea Europeană

14:26 | 12.06.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Primul set diagnostic pentru laborator și consumabile, în valoare de 12 mii de euro, a fost transmis vineri  Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din partea  Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

”Republica Moldova, în colaborare cu Uniunea Europeană, întreprinde pași concreți și rapizi în direcția obținerii dreptului de a exporta producție de origine animală în UE”, a declarat Vladislav Cotici, directorul general ANSA, în cadrul evenimentului de transmitere a lotului.

Potrivit lui Cotici, acum instituţia pe care o conduce este mai pregătită pentru a exporta produse animaliere pe piața europeană, iar laboratorul Agenţiei deja este acreditat conform cerințelor UE. „Seturile de diagnosticare oferite astăzi vor contribui la dezvoltarea capacităților Laboratoarelor Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV) pentru a monitoriza și supraveghea bolile animalelor, cum ar fi gripa aviară, boala Newcastle, salmonella și pesta porcină africană”, a estimat şeful ANSA.

”Uniunea Europeană este un partener strategic al Republicii Moldova și credem că vom putea exporta o gamă mai largă de produse, ținând cont că actualmente exportăm deja miere de albini, caviar, precum și produse nealimentare, precum pieile brute de animale”, a concretizat Vladislav Cotici.

Prezent la eveniment, Gintautas Baranauskas, reprezentant al  Delegației Uniunii Europene în Moldova, a declarat că UE își propune să ajute Republica Moldova în implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și să contribuie la creșterea exporturilor de produse moldovenești. ”Sperăm să continuăm colaborarea noastră pentru a implementa proiectele aflate în derulare și cele care urmează a fi lansate”, a spus Gintautas Baranauskas.

Setul diagnostic face parte din asistența Uniunii Europene oferite în cadrul unui acord de colaborare pentru modernizarea laboratoarelor CRDV al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Bugetul total al proiectului este de un milion de euro și va fi realizat în decurs de trei ani, până în 2022.

img20004749

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!